În ultimele două săptămâni, de când varianta Omicron a fost descoperită, medicul sud-african Unben Pillay consultă zilnic zeci de pacienți infectați. Totuși, el spune că până acum niciunul dintre ei nu a fost internat, motiv pentru care dr. Pillay și alți experți din Africa de Sud cred că Omicron poate fi asociat cu forme mai blânde de boală decât tulpina Delta, chiar dacă se răspândește mai ușor.

„Pacienții reușesc să se trateze acasă. Cei mai mulți și-au revenit în perioada de izolare de 10 până la 14 zile”, a declarat Pillay, precizând că a observat aceeași evoluție și în cazul pacienților săi vârstnici sau a celor cu alte probleme de sănătate care sunt, de obicei, mai vulnerabili în fața coronavirusului.

Dr. Pillay lucrează în provincia Gauteng, care include cel mai mare oraș sud-african, Johannesburg, și capitala, Pretoria, și are o populație de 16 milioane de locuitori. În prima săptămână a lunii decembrie, în Gauteng s-a înregistrat o creștere cu 400% a cazurilor noi de COVID-19, iar testele arată că varianta Omicron este responsabilă pentru peste 90% dintre infectări, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

Unben Pillay spune că pacienții săi din timpul valului provocat de tulpina Delta „au avut dificultăți de respirație și niveluri scăzute de oxigen”, iar mulți dintre ei au avut nevoie rapid de spitalizare. Pe de altă parte, cei pe care îi tratează acum au simptome mai ușoare, asemănătoare gripei, precum durerile musculare și tusea.

Și alți medici vorbesc despre cazuri similare, dar cu toții subliniază că încă nu se cunosc suficiente date despre noua tulpină și va mai dura câteva săptămâni până când cercetătorii vor putea trage niște concluzii mai clare despre Omicron.

Specialiștii de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud au constatat până acum că:

  • aproximativ 30% dintre pacienții cu COVID-19 spitalizați în ultimele săptămâni au avut forme grave, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din rata înregistrată în primele săptămâni ale valurilor precedente ale pandemiei;
  • durata medie de internare în această perioadă a fost mai scăzută, adică aproximativ 2,8 zile, față de 8 zile în valurile anterioare;
  • 3% dintre pacienții spitalizați recent cu COVID-19 au murit, față de aproximativ 20% în timpul celorlalte valuri.

„În acest moment, practic, totul indică că este o boală mai ușoară. Dar sunt primele zile și trebuie să obținem datele finale. Adesea, spitalizările și decesele au loc mai târziu și suntem la doar două săptămâni de la începutul acestui val”, a explicat Willem Hanekom, directorul Institutului de Cercetare în Sănătate din Africa.

Aproximativ 90.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus în ultima lună în Africa de Sud, potrivit datelor anunțate vineri, 10 decembrie, de ministrul sănătății, Joe Phaahla. În acest val, rata de reproducere a virusului – adică numărul de persoane care pot fi infectate de un pacient contaminat – este de 2,5, cea mai mare înregistrată de Africa de Sud de la începutul pandemiei, a mai precizat oficialul.

Iar 86% dintre pacienții internați în prezent nu au fost vaccinați anti-COVID, a precizat Waasila Jassat, care urmărește datele furnizate de spitale Institutului Național pentru Boli Transmisibile.

Despre faptul că varianta Omicron este mai blândă decât Delta a vorbit recent și dr. Anthony Fauci, principalul consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui american Joe Biden, care a avertizat că Delta rămâne „problema reală” iarna aceasta pentru americani.

Pe de altă parte, medicul Octavian Jurma, care a analizat situația din Africa de Sud, spune că „varianta Omicron nu este chiar aşa de blândă cum speram”. Avertismentul medicului vine în contextul măsurilor de relaxare adoptate recent în România.

 
 

Urmărește-ne pe Google News