„Aş spune că nu e un pericol mare, nu trebuie să ne gândim că va veni o altă pandemie sau va fi o situaţie grea. Doar că gândirea prudentă trebuie să existe. Sigur că ne putem pune întrebarea de ce la variola maimuţei, o boală totuşi veche, despre care discutăm de prin 1970 – primul caz a fost tot în Congo – de ce discutăm mai mult acum? Pentru că, totuşi, numărul de cazuri în continentul african este categoric mai mare. Se pune problema: dacă este doar un contact prelungit, un contact direct, de ce sunt mai multe cazuri? Și, de fapt, avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de aici pleacă. Adică trebuie să fie o gândire prudentă”, a afirmat Adrian Marinescu, duminică, la Antena 3.
El a explicat că, la debut, boala seamănă, din punctul de vedere al simptomatologiei, cu o răceală sau cu gripa, dar ulterior apare o erupţie, sub formă de vezicule, de obicei, mai ales în zona organelor genitale.
Medicul a explicat că transmiterea acestei boli „nu se face cu uşurinţă”.
„Transmiterea prin tuse şi strănut se face extrem de greu, doar un contact care să fie extrem de prelungit, însă un contact direct cu o persoană care e bolnavă clar poate să ducă la boală. Cei mai mulţi, într-adevăr, au forme uşoare şi nu se întâmplă nimic, doar că, din păcate, sunt şi complicaţii”, a precizat Marinescu.
Conform lui Adrian Marinescu, şi în anii trecuţi au fost cazuri de boală, inclusiv în România.
„Cazuri de variola maimuţei am avut (în Europa – n.r.) şi anii trecuţi, aici discutăm, într-adevăr, de o variantă pe care o putem numi nouă, 1B, nu înseamnă că e diferită faţă de ce era înainte. Am avut cazuri izolate inclusiv în România şi în anii care au trecut, dar au fost extrem de rare. Problema se pune nu că e un caz în Suedia, dacă în Europa vom avea mai multe cazuri, aşa cum se întâmplă apropo de dinamica din Africa. Eu cred că nu se va întâmpla asta şi că măsurile pe care le putem lua acum, inclusiv vaccinarea, ar trebui să ne ajute în mod eficient”, a spus Adrian Marinescu.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat, vineri, nivelul de risc pentru mpox, de la „scăzut” la „moderat”, la o zi după ce oficialii mondiali din domeniul sănătăţii au confirmat prima infecţie cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia.
Cum se manifestă boala
Simptomele care apar la persoanele contaminate sunt asemănătoarei gripei, la care se adaugă apariția unor leziuni cu puroi. De obicei, forma bolii este una ușoară, însă în unele cazuri, aceasta poate fi fatală. Cel mai mare risc de complicații există în cazul copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor care au un sistem imunitar slăbit, precum cele diagnosticate cu HIV.
În prezent, în Congo se răspândesc două tulpini de variola maimuței – forma endemică a virusului și o nouă tulpină, care a provocat îngrijorare la nivel mondial, în condițiile în care pare să se răspândească rapid și nu se știu prea multe despre ea. Boala se transmite prin contact sexual, dar și prin alte contacte apropiate, cum se întâmplă în cazul unor copii din taberele persoanelor strămutare din anumite părți ale statului Congo. Mpox se răspândește acum și în Rwanda, Uganda, Burundi și Kenya.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro