Potrivit anchetatorilor, doctorul Dan Tesloianu „sau medici din subordine, la solicitarea acestuia, au alterat mai multe înscrisuri” prin care falsificau acordul pacienților pentru implantarea unor dispozitive medicale refolosite.

„Respectiv formularele «Consimțământul informat al pacientului», prin adăugarea, ulterior semnării acestora de către pacienţi, unui paragraf olograf, înainte de rubrica cu semnătura persoanelor în cauză și fără a le aduce la cunoștință, că bolnavii și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extras din cadavre şi/sau efectuarea de modificări ulterioare pe FOCG (prin utilizarea de corectoare, rescriere şi/sau adăugiri), referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienți decedați”, au reținut procurorii în referatul prin care au cerut instanței arestarea medicului.

  • FOCG înseamnă Foaie de Observație Clinică Generală, document în care medicii consemnează tratamentele furnizate pacienților de la data internării până la momentul externării.

Rețea de recuperare a dispozitivelor cardiace

Procurorii îl acuză pe medicul Dan Tesloianu că a pus bazele unei rețele formate din cadre medicale care i-au furnizat, de-a lungul anilor, dispozitive cardiace implantabile, extrase de la pacienți decedați, fără a fi respectate prevederile legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

În lipsa unor documente de proveniență, dispozitivele nu erau înregistrate în gestiunea Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, acolo unde lucra medicul, și nu parcurgeau fluxul procedural intern. 

„Neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, subliniază Parchetul General. 

Artificiul folosit de cardiolog

Pentru a implanta dispozitivele refolosite pacienților, Tesloianu a recurs la un artificiu, conform anchetatorilor. A achiziționat echipamente accesorii, auxiliare, în baza unor referate de necesitate, prin care solicita achiziționarea de către spital a unor defibrilatoare automate implantabile, cu sondele aferente. 

„În unele cazuri, medicul a utilizat echipamente accesorii care erau furnizate doar în kituri complete (defibrilator și accesorii) pe care ulterior le descompleta, folosind doar accesoriile, pentru a implanta dispozitivele extrase din pacienți decedați”, se arată în referatul Parchetului General.

A ignorat „riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul”

Procurorii îl mai acuză pe medicul Tesloianu că a introdus dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, unor pacienți care nu aveau nevoie de astfel de astfel de intervenții.

Realiza acest lucru consemnând un diagnostic fictiv – bradicardie – care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac sau prescriind medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică,  „ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul”.

În fapt, manifestările clinice ale pacienților sunt asociate bradicardiei medicamentoase, ca urmare a planurilor de tratament administrate la recomandările sale anterioare, premeditate și care ar fi putut fi remediate prin schimbarea medicamentației.

Extras referat de arestare:

„În perioada 2017 – august 2022, Tesloianu a implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre, pentru care a utilizat accesorii din respectivele kituri de defibrilatoare tricamerale”, subliniază procurorii.

Arestat preventiv

Procurorii au solicitat arestarea medicului ieșean, arătând că faptele acestuia sunt deosebit de grave, raportat la numărul lor, dar și că a pus în pericol grav a sănătatea sau chiar viața pacienților.

Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pe 18 februarie. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită (a primit 100 de lei de la o pacientă pe care a consultat-o), precum și complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. 

Această din urmă acuzație vizează construcția fără autorizație a unei cabane într-o rezervație naturală protejată.

Medicul a contestat decizia Tribunalului București privind arestarea sa, o hotărâre definitivă urmând a fi pronunțată de Curtea de Apel București.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News