A făcut naveta prin arșiță sau viscol, dar spune că efortul a meritat. În martie a fost numită managerul spitalului din Pașcani, la care a lucrat din prima zi.

Fără să primească vreun ajutor, dr. Roșca spune că și-a crescut copiii făcând naveta și și-a făcut programul în așa fel încât să-i poată duce și lua de la grădiniță, notează Ziarul de Iași.

„În primii ani de navetă, trenul era plin de medici, profesori sau economişti. Chiar glumeam între noi că, dacă cineva are o problemă, îi puteam oferi consultanţă completă direct în tren”, a mărturisit dr. Cătălina Roșca.

De 23 de ani, doctorița Cătălina Iarodara Roşca face naveta pentru a ajunge la spitalul din Pașcani. Merge în fiecare zi cu trenul din Iași la Pașcani pentru că este medic primar de medicină de laborator. Postul l-a obținut prin concurs în 1990 la Spitalul Căi Ferate din Pașcani.

„Postul la Paşcani l-am obţinut în urma celui de-al doilea concurs de rezidențiat organizat dupa Revoluţie, în octombrie 1990. Concret, la post m-am prezentat din 1994, după promovarea examenului de medic specialist. Medicina de laborator este considerată Cenuşăreasa medicinei, pentru că noi nu intrăm în contact cu pacientul, ci doar cu produsele sale biologice. Sunt medicul din spatele diagnosticului şi am capacitatea nu doar de prelucrare a analizelor, ci şi de extindere a investigaţiilor acolo unde consider că este necesar”, a explicat medicul ieşean.

Medicul din Iași care face naveta 150 de kilometri în fiecare zi. Și-a făcut timp ca să-și ducă copiii la grădiniță

În cei 23 de ani de când face naveta, dr. Cătălina Roşca a parcurs aproape un milion de kilometri cu trenul şi cu maşina de la Iaşi la Paşcani şi retur. Străbate 150 de kilometri în fiecare zi ca să ajungă la serviciu și, într-un singur an, parcurge aproape 40.000 de kilometri, cam cât să înconjoare Pământul pe la Ecuator. În experiența de medic navetist, a acumulat în toți acești ani peste 900.000 de kilometri, adică mai bine de un drum dus-întors până pe Lună. Potrivit specialiștilor, distanța de la Pământ la Lună este de 384.400 de kilometri.

„Naveta nu a fost şi nu este un lucru uşor. L-am crescut practic pe ce de-al doilea fiu făcând naveta. Dimineaţa, în drum spre serviciu, îl duceam mai întâi la grădiniţă, şi apoi mergeam la gară. Era primul copil din grupă: el şi cu infirmiera. Apoi plecam la gară şi luam trenul care pleca la ora 7.00 spre Paşcani. Programul se termina la ora 15.00, numai bine ajungeam la 16.30 în Iaşi, când trebuia să-mi iau copilul de la grădiniţa“, a povestit doctoriţa.

Deși a însemnat un mare sacrificiu, dr. Roșca a avut parte de amintiri inedite ca navetist. În urmă cu mai mulți ani, un grup de copii au aruncat cu pietre într-un tren. Una dintre ele a rănit o călătoare care se afla chiar lângă medicul ieșean.

„O vecină de vagon a făcut o plagă la nivelul scalpului şi am îngrijit-o acolo, în tren, cu ce am avut. O altă femeie din tren mi-a dat nişte ţuică de 45 de grade, am dezinfectat plaga, am pus un pansament şi a ajuns cu bine la destinaţie. Peste un timp, ştiu că i-a şi prins Poliţia pe cei care aruncau cu pietre, şi nu au mai fost incidente“, a relatat doctoriţa.

După ani de muncă, dr. Roșca a fost numită manager al Spitalului CF din Pașcani. Spune că se confrută cu o lipsă mare de medici pentru că tinerii absolvenți de Medicină nu sunt dispuși să facă efortul pe care-l face ea. Mai ales că Ministerul Transporturilor nu mai decontează naveta cadrelor medicale din astfel de spitale.

Dr. Cătălina Roşca este fiica unui cuplu de actori din Bârlad. Managerul Spitalului CF din Paşcani a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, secţia Medicină Generală, în 1987.

sursă foto: Ziarul de Iași

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News