Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași a finalizat ancheta în cazul medicului Laura Gheucă-Solovăstru, șefa Secției Dermato-Venerologie, care și-a internat în mod repetat și pentru perioade lungi tatăl și mama, ca să fie îngrijiți de personalul medical.
Ziarul de Iași citează raportul realizat de comisia de analiză a unității medicale, care arată că cei doi pacienți au fost internați aproximativ 3 ani și 4 luni în perioada 2016 – 2022.
Conducerea spitalului a decis să o demită din funcția de șef de secție pe dr. Laura Gheucă-Solovăstru și să continue verificările pe plan financiar-contabil, pentru a vedea dacă există un prejudiciu ce poate fi recuperat.
Internări de câte 85 de zile pentru mâncărimi
Comisia de analiză condusă de directorul medical al Spitalului de Urgențe a determinat că în perioada 2016 – 2022, dr. Laura Gheucă-Solovăstru și-a internat tatăl timp de 927 de zile, iar mama, 302 zile la Secția de Dermato-Venerologie pe care o conducea.
Bărbatul a avut 20 de spitalizări, între 15 și 85 de zile fiecare, trei reinternări fiind la distanță de 2-3 zile, în timp ce femeia a avut 12 spitalizări, între 3 și 47 de zile fiecare. Într-un răspuns remis presei, managerul spitalului, dr. Dan Timofte, spune că spitalizările prelungite și repetate „nu se justificau” pentru un spital de urgențe, mai ales ținând cont de „diagnosticul principal de internare”.
Diagnosticul principal fiind cel de urticarie acută și cronică.
„Spitalizările prelungite și repetate nu se justificau după diagnosticul principal de internare. Ca diagnostic principal predomină urticaria acută și cronică acutizată la alimente sau antiinflamatoare, fără a se efectua teste alergologice sau fără a fi susținut de prezența eozinofilelor crescute sau a Ig. E, reprezentând astfel o neconformitate cu protocolul de diagnostic și tratament al urticariei alergice”, a declarat dr. Dan Timofte.
„Putea fi tratat într-un serviciu de paliație sau geriatrie”
Analiza comisiei din spital a concluzionat că bărbatul prezenta comorbidități care ar fi putut fi tratate mult mai bine într-un „serviciu de paliație sau geriatrie”. Este vorba de hipertensiune arterială, un AVC care a lăsat sechele: cu hemipareză pe partea stângă, poartă în permanență sondă urinară și a fost internat pentru 17 zile la ATI, cu complicații cardiace și pneumonie, după infectarea cu SARS-CoV-2.
„Diagnosticul principal de internare pentru Rodica Solovăstru a fost predominant de urticarie acută sau cronică acutizată. Din analiza evoluției consemnată în foile de observație, nu reiese justificarea unei spitalizări prelungite”, a mai precizat managerul.
Internările prelungite într-un spital specializat pe urgențe sunt ilegale, a explicat pentru Libertatea un specialist în managementul sanitar care a activat chiar la Spitalul de Urgențe din Iași. Un pacient nu poate fi internat pentru mai mult de șapte-nouă zile la un spital de urgență, cu câteva excepții: pacienții de la Terapie Intensivă sau cei cu arsuri care au o recuperare mai îndelungată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 04.11.2022, 21:27
Cu banii ăștia, putea să angajeze pe cineva care să-i scarpine...
Albastru15 • 04.11.2022, 21:08
In orasele mici din tara spitalele sunt azile de parinti, unchi, matusi, vecini. In orasele mari mai greu de dovedit dar identic. Doar nu vor plati domnii/doamnele sa le ingrijeasca cineva familia cand ei au spital pe gratis.