„La ora aceasta este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2 . Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante”, a notat Emilian Popovici.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a precizat că, în acest moment, după apariția subvariantei, nu au fost remarcate modificări în privinţa gravităţii bolii.
„Am menţionat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron , poate urma o perioada de acalmie interepidemica cu condiţia ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut , singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a transmis Emilian Popovici.
România a înregistrat sâmbătă a patra zi cu peste 30.000 de cazuri noi de COVID-19, fiind raportat 75 de decese, în creștere față de ziua precedentă.
FOTO: Emilian Popovici – Facebook