- E vorba de procesul civil de malpraxis intentat de victimă, după ce dosarul penal a fost clasat ca urmare a prescripției.
La al 50-lea termen de judecată din procesul civil deschis la Judecătoria Sector 4 de Amira Camelia Hamed, una dintre tinerele operate de medicul Gheorghe Burnei, aceasta a câștigat în primă instanță.
În solidar, Burnei și Spitalul Marie Curie din Capitală ar urma să plătească, dacă decizia rămâne definitivă, 125.000 de euro daune morale și 18.755 de lei daune materiale.
În plus, instanța a obligat pârâții la plata unei „prestații periodice lunare reprezentate de diferența dintre suma reprezentând salariul minim net pe economie şi suma reprezentând pensia de invaliditate pe care o primeşte reclamanta”.
Șapte ani de proces
Cazul Amirei a fost prezentat, în premieră, de Casa Jurnalistului în 2016. La finalul aceluiași an, a fost deschis dosarul la JS4, iar primul termen a fost în februarie 2017.
„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta. 11 operații mai târziu, fetița, devenită între timp domnișoară, de-abia se mai poate ridica din pat”, titra sursa citată.
Dosarul penal, clasat
În cazul Amirei Hamed a fost deschis și un dosar penal pentru vătămare corporală, însă acesta a fost clasat din cauza prescripției.
În ultimii ani, Amira și mama acesteia, Emiliana Iliescu, au protestat în dese rânduri din cauza întârzierilor din dosare ori după clasarea dosarului penal.
Protestele au fost făcute în fața Institutului Național de Medicină Legală și în fața Ministerului Sănătății.
Emiliana Iliescu, mama Amirei, a oferit primele declarații pentru Libertatea: „Dacă ar fi fost acum 4 ani, sau chiar 5, m-aș fi bucurat enorm. Acum mă bucur că măcar 1% i s-a dat dreptate copilului. Era oricum evident că e malpraxis și, mai mult, că era vătămare corporală gravă, dar în acel caz s-a prescris dosarul”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Achizitorul • 20.12.2023, 15:45
Este extrem de regretabil ce s-a întâmplat cu acest copil. Doar in situația asta să nu ajungi că pacient sau că aparținător. Dar nu cumva toți copiii care nu puteau fi tratați de alți medici, că nu știau, nu puteau sau nu existau proceduri ori pur și simplu le era frică de eșec, nu cumva toți erau trimiși la Budimex? Toți părinții disperați îl căutau pe regretatul Pesamosca sau pe discipolii lui care i-au urmat. Păcat de situația copilului și cea a mediului și rușinoasă atitudinea procurorului.
Nelualex.83 • 20.12.2023, 09:12
Cum e posibil să dureze atâția ani acest proces? S- a vrut a fi mușamalizat..