Decizia de a deschide școlile în zonele în care există o circulație redusă a noului coronavirus este una bună, spune medicul Gindrovel Dumitra, pentru că această boală nu are un număr semnificativ de cazuri și mai ales de decese la copiii de vârstă școlară.
Cu siguranță vom avea o creștere a numărului de cazuri și probleme în comunitățile școlare după ce începe școala. Începutul școlii nu reprezintă însă o amenințare pentru copii, ci pentru bunicii și pentru părinții care îi așteaptă la porțile școlilor.
Medicul Gindrovel Dumitra:
Dacă școala nu ar începe, amenințarea ar rămâne în continuare, consideră medicul, pentru că acum ”îi vedem pe tineri în malluri, în locurile de distracții, unde unii nu respectă nicio regulă”.
“Copiii care au simptome să nu ajungă la școală”
Medicul a explicat că, în pandemia de COVID, orice simptom de boală la copii, chiar și cele care până acum erau ignorate pentru că erau manifestări ușoare ale unor infecții virale, trebuie să fie semnale de alarmă pentru părinți.
”Dacă părinții au ignorat până acum simptomele unui copil când prezenta o banală rinoree, o tuse seacă în timpul nopții sau o tulburare digestivă și au trimis copiii la școală, în acest moment, aceste simptome pot să constituie o infecție cu SARS-CoV2 și pot duce la o evoluție severă”, a spus medicul.
Explicația pentru această schimbare de abordare o reprezintă faptul că cel mai periculos lucru este ca boala să se transmită în colectivitate și mai departe copiii să le transmită infecția părinților și bunicilor.
Îi învăț pe părinți să nu ducă la școală copiii în cazul în care prezintă simptome. Să sune la medicul de familie, să îi prezinte simptomele și împreună să ia o decizie. În niciun caz, acel copil să nu ajungă în colectivitate.
Medicul Gindrovel Dumitra:
Un scenariu neplăcut dacă se va ajunge la o infectare în
colectivitate ar fi, spune medicul, să se ajungă în situația în care ”vom căuta
vinovații printre noi”.
Va trebui să învățăm împreună să trăim cu acest virus, până în momentul în care vom avea disponibil un vaccin și ne vom putea întoarce la viața de dinainte de pandemie. Dar până atunci mai este mult.
Medicul Gindrovel Dumitra:
Trebuie făcut vaccinul gripal în perioada epidemiei de COVID-19?
Medicul a vorbit și despre cât de important este, mai ales în această perioadă de pandemie, să ne vaccinăm antigripal.
”Virusul gripal ne va pune unele provocări, pentru că dacă va fi epidemie, va fi supraadăugată peste pandemia de COVID-19. Acest fapt va constitui o suprasolicitare a sistemului medical, care oricum e ocupat cu altceva”, a spus Gindrovel Dumitra.
El le-a recomandat persoanelor din grupele de risc – copiii între 6 luni și 5 ani, gravidele, personalul medical, persoanele cu boli cronice și adulții peste 65 de ani – să își facă vaccinul gripal când va fi disponibil la medicul de familie.
Pentru copiii de vârstă școlară, care nu sunt în grupele de risc, părinții trebuie să înțeleagă că este potrivit să le cumpere vaccinul gripal. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, mai este disponibil și vaccinul gripal cu administrare nazală, a precizat medicul.
”Dacă vor fi vaccinați, tinerii vor constitui o barieră în răspândirea virusului gripal”, a mai spus Gindrovel Dumitra.
Medicul a făcut un apel la părinți să nu se prezinte la medicul de familie pentru avizul de luare în colectivitate sau pentru adeverința de sport, la începutul anului școlar, așa cum se întâmpla în anii anteriori.
”Dacă vom crea o aglomerare pe holurile cabinetelor medicilor
de familie, unde sunt pacienți cronici sau cu înalt risc pentru COVID, nu facem
decât să transmitem mai departe această boală către grupele care ar trebui să
fie protejate”, a explicat medicul.