Principalele declarații ale medicului Gindrovel Dumitra:
”Estimările organizațiilor internaționale spun că e posibil ca la sfârșitul acestui an , începutul lunii ianuarie, să fie disponibile primele doze de vaccin anticoronavirus pentru grupe la risc. Pentru populație, posibil ca vaccinul să fie disponibil în vară. România va beneficia de vaccin la fel ca toate statele din UE”.
”Noi, cei care recomandăm vaccinarea, așteptăm încă răspunsuri. Avem niște date pe care le-am obținut deja din studiile de fază 1 și 2, în care știm că există un profit de siguranță foarte bun. Știm că există o calitate bună. Nu știm însă în ce măsură influențează transmiterea bolii, pe de o parte, iar pe de altă parte, în ce măsură pacientul vaccinat poate dezvolta forme ale bolii. E foarte posibil să avem vaccinuri care nu împiedică infecția, dar împiedică formele severe. Aceste aspecte le vom afla după ce producătorii vor publica rapoartele parțiale în ceea ce privește studiile clinice de fază 3. Pe noi ne interesează să prevenim boala, formele severe și să împiedicăm transmiterea”.
”Personalul medical și pacienții cu multiple comorbidități, cu vârste peste 60 de ani, vor fi primii care vor beneficia de vaccin.”
”Un vaccin ca să devină eficient și eficace trebuie să fie administrat. Transformarea acestei pandemii într-o boală cu evoluție sezonieră o reprezintă acceptarea vaccinării de către populație. Degeaba fabricăm vaccinul dacă populația nu-l acceptă. La nivel european, dar și în România acceptabilitatea vaccinului este de 49-50 la sută”.
”Nu cred că românii trebuie obligați să se vaccineze împotriva coronavirusului. Oamenii înțeleg ce se întâmplă. Sunt convins că, la un moment dat, chiar în cursul verii, când va fi disponibil vaccinul pentru populație, va putea fi administrat într-un procent care să asigure acea imunitate colectivă de 60-70%. Cred că acest lucru se va realiza cu oarecare ușurință în România, când vom avea un vaccin sigur. Vaccinul nu poate să îmbolnăvească pacienții de COVID”.
”România va avea nevoie de 12-14 milioane de doze de vaccin pentru a se ajunge la imunitatea de grup. Pentru cele administrate în două doze va fi nevoie de o cantinate dublă”.
”Mă aștept să crească numărul bolnavilor de coronavirus internați la Terapie Intensivă”.
Marea Britanie a început testarea vaccinurilor anti-COVID pe oamenii care acceptă voluntar să se infecteze cu virusul, două companii americane vor să ceară autorizarea vaccinurilor lor până la sfârșitul lunii noiembrie, în timp ce Moscova a anunțat că va începe vaccinarea în masă a populaţiei în decembrie-ianuarie.
Deși niciun vaccin anti-COVID aflat în studiu nu a fost aprobat, se fac precomenzi. În România și în celelalte state UE, primele vaccinuri sunt așteptate de la compania AstraZeneca, cu care Comisia Europeană a semnat un acord de achiziție pentru 300 de milioane de unități.
Specialiștii atenționează însă că, deşi rezultatele preliminare sunt încurajatoare, este prea devreme pentru a şti dacă aceste vaccinuri se vor dovedi eficiente.
Interviul cu Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, poate fi urmărit de la ora 10.40 pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!