În cazul a 7 dintre cei 12 pacienți autopsiați au fost evidențiate tromboze, iar 4 dintre ei au decedat din cauza emboliei pulmonare, a anunțat profesorul Klaus Püschel, medic legist, director al Institutului de Medicină Legală de la Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf și șeful echipei care a realizat studiul.
Tromboza este procesul de formare a unui cheag de sânge într-un vas de sânge. Acest cheag de sânge, numit “tromb”, poate bloca sau obstrucționa circulația sângelui în zona afectată și, totodată, poate duce la complicații grave dacă cheagul se deplasează într-o parte importantă a sistemului circulator, cum ar fi plămânii (embolie pulmonară).
Specialiștii susțin că studiul confirmă o supoziție mai veche a cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților infectați cu COVID-19 și că reprezintă un pas înainte în combaterea coronavirsului. Un tratament care să includă anticoagulante, medicamente care “diluează” sângele, scăzând astfel riscul formării cheagurilor, ar putea reduce numărul deceselor.
Profesorul Klaus Püschel a mai afirmat că, deși cercetarea s-a bazat pe autopsierea a doar 12 cadavre, cele două afecțiuni (tromboza și embolia pulmonară) au fost întâlnite foarte des și în cazul autopsiilor efectuate ulterior de el și echipa sa.
192 de autopsii ale cadavrelor victimelor coronavirsului a efectuat profesorul Püschel în Hamburg, mai multe decât cele realizate în oricare alt land al Germaniei.
Studiul a mai demonstrat că aproape toți subiecții aveau comorbidități: probleme cardiace, renale, diabet, cancer, demență. Dar cauza principală a decesului a fost, de fiecare dată, pneumonia, însoțită sau nu de embolia pulmonară.
Ce i-a impresionat în mod deosebit pe medicii legiști a fost felul în care arătau plămânii decedaților: grei și tari. “Când vezi asemenea plămâni nu te mai miră faptul că a fost foarte greu să-i ventilezi”, a declarat profesorul Jan Sperhake, unul dintre autorii studiului, citat de welt.de.
18, respectiv 98 de ani: între aceste extreme s-au încadrat vârstele pacienților autopsiați. Cea mai tânără victimă suferea și de cancer în fază terminală.
“Nu trebuie să ne temem”
Profesorul Klaus Püschel a concluzionat: ”Acesta nu este un virus ucigaș. Nu suntem în război. Nu trebuie să ne temem și nu trebuie să ne descurajăm”. Medicul legist a respins și varianta apariției unui nou val al pandemiei, catalogând-o drept scenariu alarmist. A fost contrazis însă de colegul Jan Sperhake: “Eu nu sunt la fel de optimist ca șeful meu”.
Klaus Püschel a surprins, cu o lună în urmă, când a declarat că victimele COVID-19 “oricum ar fi murit în cursul acestui an”. El și-a exprimat părerea că noul coronavirus ne afectează viața într-un mod exagerat, fără nici o legătură cu nivelul său real de pericol. “Sunt convins că mortalitatea provocată de COVID-19 nu va fi observabilă, nici măcar la apogeul pandemiei, în mortalitatea generală anuală”, a declarat medicul legist, la începutul lui aprilie.