În căutarea unui stil de viață sănătos, tot mai mulți consumatori au început să se orienteze spre produsele Bio, promovate ca având calități nutriționale superioare și fiind cultivate fără îngrășăminte și pesticide .

„Aceste produse au un preț pe măsură. Însă nu întotdeauna investiție financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile și neintensive de producție”, explică medicul nutriționist.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic: 10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm Bio
Dr. Mihaela Bilic.

Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, Bilic prezintă 10 produse care au o încărcătură de pesticide redusă și când sunt cultivate prin metode convenționale, „deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-Bio”.

Legume:

  • broccoli,
  • vinete,
  • varză,
  • ceapă,
  • sparanghel

Fructe:

  • banane,
  • kiwi,
  • mango,
  • ananas,
  • avocado

Ce fructe și legume ar trebui să alegem să fie Bio

Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta Bio. Bilic prezintă lista.

Inspectorul ANAF prins când lua mită în toaleta unui hotel a scăpat de închisoare cu executare. Judecătorii au considerat că șpaga a fost mică
Recomandări
Inspectorul ANAF prins când lua mită în toaleta unui hotel a scăpat de închisoare cu executare. Judecătorii au considerat că șpaga a fost mică

Legume:

  • ardei gras,
  • țelină,
  • salată,
  • spanac,
  • cartofi

Fructe:

  • mere,
  • pere,
  • piersici,
  • căpșuni,
  • struguri.

”Singurul criteriu de alegere a unui produs: să fie minim procesat”

„Dincolo de polemica Bio/ ne-Bio, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară, mai ales că și la capitolul etichete, legislația este deficitară. În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale/ clasice”, explică Mihaela Bilic.

„Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/ producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător. Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs Bio care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere… Un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate!”, concluzionează medicul.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

Roxana22 25.08.2023, 21:34

un articol util

Avatar comentarii

Nicoleta1807 13.11.2023, 20:50

Un articol interesant!!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.