Când sunt periculoase terapiile alternative

Bolnavii de cancer care apelează la terapii alternative au şanse mult mai mici de supravieţuire şi sunt mult mai predispuşi să renunţe la o parte din tratamentele standard anticancer decât cei care nu se lasă convinşi de vraja medicinii alternative.

Este concluzia unui studiu important, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, pe 1.300 de pacienţi (publicat vara trecută în JAMA Oncology).

În cazul cancerului mamar, grupul pacientelor care apelase la terapii alternative a avut o rată de supravieţuire de cinci ori mai mică decât cel care rămăsese fidel medicinii clasice.

Clinicile nu sunt obligate să anunțe toate procedurile pe care le fac

În România, terapiile alternative pentru pacienţii oncologi rămân într-o zonă gri a legislaţiei.

Clinicile, cum este Imunomedica Provita SRL, îşi iau aprobările de la Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică, prin dosare care probează că au resursele şi circuitele să facă, de pildă, consultaţii de oncologie în regim ambulator şi analize de laborator.

Nu sunt nevoite să listeze toate procedurile care se vor face în cabinete, nici să probeze eficienţa lor.

Primii care pierd: pacienții

Într-un sistem de sănătate care şi-a pierdut încrederea pacienţilor, primii care au de câştigat sunt cei care vând iluzii aflate la graniţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă, frecţii la piciorul de lemn sau terapii experimentale, care ar trebui să mai treacă prin mai multe cicluri de studii clinice ca să se dovedească eficiente înainte de a fi utilizate pe scară largă. Iar primii care au de pierdut sunt pacienţii.

La finalul vizitei noastre, o reprezentantă a clinicii ne-a spus: „Sper că nu veţi deforma informaţiile oferite”. Am zâmbit. „După cum zâmbiţi, este clar că asta veţi face”.

Ce spun oncologii despre terapiile promovate la clinica lui Becali?

Medicul oncolog Alexandru Grigorescu: «Mi se par nişte nebunii. Sigur laser intravenos?»

Medicul oncolog Alexandru Grigorescu, despre tratamentele neștiințifice de la clinica lui Becali: «Mi se par nişte nebunii. Sigur laser intravenos?»

Medicul oncolog Alexandru Grigorescu Foto: Agerpres

Dr. Alexandru Grigorescu este oncolog, cercetător ştiinţific şi fost preşedinte executiv al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală.

– Terapiile precum hipertermia totală sau laserul intravenos sunt bazate pe dovezi?
– 
E greu să mă pronunţ pe o anumită manevră care nu se foloseşte standard. Nu prea văd cum să facă laser intravenos. Sunteţi sigură că aşa-i spune: laser intravenos? Iar hipertermia totală nu se foloseşte. Mi se par nişte nebunii, aşa, cinstit vorbind. Hipertermia poate să se folosească în asociere cu chimioterapia, dar nu generală, ci locală, pentru îmbunătăţirea efectelor chimioterapiei. Dar hipertermia totală… mi se pare destul de pretenţios şi cam aiurea. Nu sunt trecute în medicină, astea sunt fiecare cu ale lui, cum e şi ozonoterapia şi chestiile astea care sunt foarte îndoielnice.

– Deci, pentru hipertermia locală sunt nişte indicaţii, dar nu şi cea generală.
– 
Local, da, dar generală nu se foloseşte în medicina noastră, în medicina oficială. Restul, orice poate să facă, visează ceva noaptea şi a doua zi încearcă să pună în practică.

Oncologul Cătălin Costovici: «Categoric n-aş recomanda aceste terapii»

Medicul oncolog Alexandru Grigorescu, despre tratamentele neștiințifice de la clinica lui Becali: «Mi se par nişte nebunii. Sigur laser intravenos?»

Oncologul Cătălin Costovici Foto: Agerpres

– Este o clinică unde se prescriu terapii ca hipertermia totală sau laserul intravenos. Sunt recomandate aceste terapii în oncologie? Ce spune ştiinţa?
– Despre laser intravenos nici n-am auzit. Noi, în oncologie, în clinicile de profil, folosim hipertermia în metastazele de peritoneu. Poate să crească beneficiul chimioterapiei. Şi mai de mult se folosea la melanomul de membru, dar a căzut în desuetitudine. Restul lucrurilor pe care le fac ăştia în clinicile alternative, sincer, nu ştiu pe ce se bazează. Nu sunt nişte studii foarte clare, concrete, pe care să le îmbrăţişăm noi, comunitatea ştiinţifică. Dar despre ce clinică e vorba? Despre Imunomedica, nu-i aşa?

– Da, chiar despre Imunomedica.
– Da, văd că pe site scrie de iradierea intravenoasă cu ajutorul laserului, cum dracu’ o fi asta? Iradierea intravenoasă cu ajutorul laserului presupune expunerea sângelui la un fascicul luminos de intensităţi specifice. A, OK. Deci, de fapt, nu e chiar intravenos. Adică sângele trece printr-un aparat unde este expus acestei iradieri laser şi după aceea, vezi frate, e mai curat. Asta nu intră în standardul terapeutic oncologic. Nici laserul intravenos, nici hipertermia. Astea sunt proceduri medicale alternative, deci n-am cum să vă spun dacă sunt OK sau nu. Pentru că tot ce e în afara standardului terapeutic e discutabil.

– Nu e ceva ce-aţi recomanda unui pacient?
– Categoric, nu. Eu, personal, ca medic oncolog alopat, n-aş recomanda, pentru că n-am nimic care să le susţină, apropo de efectul antitumoral.


Citește și:

PSEUDOMEDICINĂ! Clinica lui Becali face terapie cu vâsc pentru bolnavii de cancer. Febră indusă în tot corpul, ca să „fiarbă” cancerul!

Medicii, șocați de tratamentele făcute la clinica oncologică a lui Becali! „Hipertermia totală nu se foloseşte. Mi se par nişte nebunii aşa” 

Prima reacție a lui Gigi Becali după dezvăluirile Libertatea despre tratamentele nevalidate științific care au șocat medicii oncologi: „Îi deranjează pe chimioterapiști. Dacă nu erau omologate, nu luam aprobare de la minister”

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News