Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a comentat în cadrul emisiunii Adriana Nedelea la FIX cazul lui Johannes Visscher, olandezul care a ucis-o pe fetița de 11 ani din Gura Șuții.

Ținând cont că olandezul avea un trecut de psihopatologie, un profiler din cadrul echipei de anchetă ar trebui să stabilească ce l-ar fi determinat pe suspect să o răpească, violeze și să o ucidă pe Mihaela Adrian Fieraru, fetița de 11 ani din localitatea Gura Șuții.

Știm din literatură că prădătorii sexuali au un areal care de multe ori este împrejurul casei, pe un areal de 12-15 kilometri. Nu sunt foarte mulți care să călătorească în țări străine, nu de o manieră tipică afecțiunii lor și tipică psihopatologiei lor

dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru

Medicul psihiatru susține că relația dintre pedofil și victimă este una „hrănită, unde tardiv pedofilul își revelează fantezia sexuală, intențiile lui sexuale față de copil”.

Trebuia olandezul să fie oprit la frontieră?

Psihiatrul a afirmat că România face parte din European Crime Network (Rețeaua europeană de prevenție a criminalității), iar acest lucru implică acces la baze de date ale Interpol și derularea de anchete comune. Cu toate acestea, ofensatorii sexuali acționează pentru a nu fi depistați de autorități, susține dr. Gabriel Diaconu.

Multe dintre aceste persoane circulă sub radar pentru că au grijă să-și protejeze, să-și camufleze activitatea lor prin diverse mijloace.

dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru

În acest caz, psihiatrul spune că autoritățile române ar fi trebuit să fie notificate în cazul existenței unui pericol iminent.

Un consemn la frontieră, o notificare către autorități se face acolo unde există pericol iminent. (…). De partea cealaltă vin avocații drepturilor omului care spun că o persoană are dreptul la sănătate și, deci, la reabilitare și că nu vrei să-i marginalizezi și să-i stigmatizezi, a mai precizat medicul.

Medicul Gabriel Diaconu, despre registrul agresorilor sexuali

Dr. Diaconu a amintit că în România există un registru al național al infractorilor sexuali și, pentru a preveni astfel de cazuri, precum de la Gura Șuții, măsurile de prevenire a criminalității ar trebui începute devreme și „nu ar trebui să se termine niciodată”.

În România, vorbim despre un registru al ofensatorilor sexuali. Nu trebuie să îi victimizăm sau să-i stigmatizăm pe acești oameni, ci dimpotrivă să facem o formă de prevenție secundară și terțiară a recidivei

dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru

Psihiatrul sugerează că ar trebui continuată „dezbaterea despre marginea dintre sănătate mintală sau boală mintală și lege pentru că această contrabandă permanentă între infracțiune și boală nu se va opri niciodată decât cu modele aduse la zi, de bune practici în care procuror, psihiatru, profiler, psiholog-criminolog stau la aceeași masă și duc dosare la bun sfârșit”.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News