”Produsele naturale au un anumit rol în menținerea stării de sănătate. Atenție, nu vorbim de vindecare! Nu au capacitatea, din punct de vedere medical, științific, statistic, de a trata, ci vin și completează schema terapeutică a unui pacient”, a spus medicul.
Suplimentele alimentare trebuie consumate cu avizul medicului
Chiar dacă sunt suplimente alimentare, aceste produse trebuie consumate numai cu avizul medicului, pentru că pot fi exista anumite interferențe cu medicamentele clasice.
”Sunt anumite suplimente alimentare, din anumite plante, care prelungesc timpii de coagulare și, dacă vom combina aceste suplimente cu un anticoagulant, există riscul de hemoragie”, a adăugat medicul Țincu.
Capcanele din spatele etichetelor
Medicul primar, specialist în toxicologie, a mai spus că în spatele etichetelor pot fi anumite capcane.
”De aceea este bine să identificăm dacă firma care produce aceste produse respectă regulile de bună practică de producție (GMP), așa cum există și la medicamente, dacă firma are o tradiție în piață sau este una de apartament, creată peste noapte. Pe tichetă trebuie să fie trecută compoziția, indicațiile și, obligatoriu, reacțiile adverse. Există firme care au adoptat criteriile de bună practică de producție ale medicamentelor”, a mai spus medicul.
Orice plantă poate da reacții alergice
Orice plantă poate da reacții alergice. Cele mai frecvente alergii care se soldează cu deces sunt cele alimentare.
”Trebuie să știm că orice plantă poate da reacții alergice. Cele mai frecvente alergii care se soldează cu deces sunt cele alimentare. Sunt pacienți alergici la nucă sau alună și acestea le pot cauza reacții anafilactice, care pot provoca decesul”, a mai spus medicul Radu Țincu.
Plantele medicinale vândute în piețe nu sunt controlate, pot conține substanțe toxice
Legat de plantele vândute în piață și a căror sursă nu este cunoscută, medicul spune că există un mare risc pentru sănătate.
”Încă mai există în România vânzarea de plante medicinale în piețe. Ridic o problemă care este justificată științific. Dacă aceste plante sunt culese din zonele limitrofe șoselelor naționale, concentrația de substanțe toxice din acestea este foarte mare, pentru că ele înmagazinează aceste subtanțe toxice prin metabolismul lor intern, iar dacă au și frunze cu peri, microparticulele de substanțe toxice se depun pe ele și nu se pot spăla, deci infuzia făcută acasă este plină de toxice. Nu încurajez comerțul cu plante la piață”, a precizat medicul.
Radu Țincu a atras atenția și asupra consumului de ciuperci luate din surse neautorizate.
Ciupercile sunt extrem de periculoase, pentru că există mutații între cele bune și cele otrăvitoare
”În fiecare an avem pacienți care ajung la Terapie Intensivă cu intoxicații cu ciuperci, dintre care o mare parte decedează, pentru că ajung foarte târziu. Sunt total împotriva ideii de a cumpăra ciuperci din surse neautorizate, pentru că există mutații între aceste ciuperci bune și rele. O singură pălărie dintr-o anume specie poate ucide un om. Văd anual pacienți care mor în reanimare, după ce au mâncat tocăniță de ciuperci. Să cumpărăm ciuperci din supermarket, pentru că sunt controlate”, a atenționat medicul.
Suplimentele alimentare folosite în bolile oncologice sunt adjuvante
Studiile privind suplimentele alimentare pe bază de ciuperci sau de mucegai, care provin, de regulă, din țările asiatice, unde există o tradiție în domeniu, arată eficacitatea acestora, mai ales în patologia neoplazică.
”Studiile arată că au eficacitate mai ales în bolile neoplazice. Dar, pacientul neoplazic este un om disperat. Sunt oameni care, în ultimul an de viață, cheltuie, potrivit studiilor, și 70% din ceea ce au acumulat, în încercarea de a se salva. Dar, ceea ce trebuie să știe acești bolnavi este că aceste produse sunt adjuvante. Deci, îi pot ajuta în completarea terapiei clasice, dar nu îi vor vindeca. Orice extracte folosite în cancer sunt adjuvante, nu pot vindeca. Dacă vrem să le luăm, trebuie să se știe acest lucru”, a mai spus mediul.
Produsele apicole și-au dovedit eficiența de mii de ani, dar atenție la contrafacere
Mierea este un produs extraodinar, extrem de complex , dar dacă este extrasă prin fierbere, sunt distruse și vitaminele, și enzime.
”Apoi, dacă punem mierea în ceai sau lapte cald, este inactivată. Lăptișorul de matcă este cel mai complet produs din produsele stupului. Conține vitamine, săruri minerale și enzime vitale, pe care nu le mai găsim în niciun alt produs. Propolisul este antiinfecțios dovedit asupra unor bacterii și virusuri. Așadar, produsele stupului ar trebui să intre în alimentație, dar complementar”, a mai spus Țincu.
Niciun aliment nu trebuie consumat continuu. Ponderația este cheia succesului
Potrivit medicului, niciun aliment nu trebuie consumat continuu, timp de 365 de zile pe an.
”Trebuie să fim ponderați! Ponderația este cheia succesului. Nutriționiștii spun că orice cură cu produse de stup se realizează de trei-patru ori pe an, la începutul sezonului rece și primăvara. De asemenea, nici vitaminele nu trebuie consumate de dragul de a fi consumate”, a explicat medicul.
Nu orice deficiență de sănătate poate fi remediată cu o pastilă
Există studii în SUA care arată că 70-80% dintre cei care intenționau să ia vitamine nu aveau deficit de vitamine, era doar în mintea lor. Dacă avem alimentație normală și echilibrată, nu ar trebui să avem deficit de vitamine.
Suplimentele alimentare trebuie administrate cu prudență la copii, dar și sportivilor.
Excesul poate da afectare hepatică
Medicul a mai atenționat că folosirea în exces a suplimentelor alimentare poate cauza suferințe hepatice.
”Am avut o pacientă care a luat suplimente alimentare pentru ca să inhibe pofta de mâncare, pentru a slăbi și a ajuns la spital în stare cu afectare hepatică gravă. Abia a putut fi salvată. Consumul excesiv fără prescripție poate cauza suferințe hepatice. De aceea, atrag atenția că suplimentele alimentare nu înlocuiesc medicamentele, ci doar le completează. Să întrebăm medicul de familie dacă putem lua suplimente alimentare și pe care să le luăm”, a conchis specialistul în toxicologie.
Citește și:
Părinții nu trebuie să le dea copiilor alimente cumpărate de pe stradă, shaorma, fast-food. “Sunt enorme riscurile dacă îi hrănesc ca pe adulți”