Potrivit medicului Radu Țincu, cei mai mulți pacienți cu COVID internați în secțiile de terapie intensivă nu sunt vaccinați.
„Din păcate sunt foarte mulți pacienți în ultima săptămână internați în secțiile de terapie intensivă, ceea ce arată că varianta Omicron e preponderentă în rândul acestor pacienți. Știm că marea majoritate a celor din terapie intensivă sunt cu varianta Omicron, dar din păcate sunt pacienți nevaccinați”, a precizat Radu Țincu, medic primar ATI, potrivit Mediafax.
Medicul a precizat că vaccinarea în masă a populației reprezintă singura soluție pentru relaxarea sau anularea restricțiilor. „Deci, până la urmă, statusul de vaccinare reprezintă un scut de protecție care a permis țărilor din vestul Europei relaxarea măsurilor. Din păcate, în România, vorbim de o populație insuficient vaccinată și acest lucru va întârzia aplicarea măsurilor de relaxare”, a mai spus Radu Țincu.
Precizările vin în contextul în care ieri, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a declarat că numărul cazurilor a intrat pe un trend descendent, însă acesta trebuie să se „cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor”, și anume numărul pacienților cu COVID internați și numărul pacienților de la ATI.
„Iar evoluția numărului de persoane care sunt în ATI are o stabilizare a acestui număr, o creștere ușoară. Nu puteam să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare al secțiilor ATI începe să scadă în mod susținut”, a spus ieri Rafila.
Întrebat dacă există un plan sau calendar de relaxare, Rafila a spus că nu, deoarece la ATI situația este în continuare „serioasă”.
„Până se ridică starea de alertă, s-ar putea renunța la unele restricții, precum ridicarea măștii de protecție în spațiu liber sau majorararea numărului de participanți la unele evenimente Cred că ridicarea obligativității măștii, dar nu în spațiile închise, ar putea fi o primă măsură după scăderea numărului de spitalizări la ATI”, a mai precizat Rafila.
Săptămâna trecută, atât Rafila, cât și Ciucă, spuneau că pe 15 februarie se va face o analiză asupra situației epidemiologice și se va discuta și despre posibilitatea de a fi ridicate anumite restricții.