Cristinel Tironică Onu este același medic judecat pentru omor într-un alt dosar în care este acuzat că a permis ca un bebeluș născut prematur să fie aruncat într-un sac de gunoi și lăsat să moară chiar dacă prezenta semne vitale.
Cuprins:
Doctorul a scăpat de condamnarea penală prin prescrierea faptelor
Medicul ginecolog Cristinel Tironică Onu a fost trimis în judecată la finele anului 2022 sub acuzația de vătămare corporală din culpă, la mai bine de doi ani de la intervenția chirurgicală care a nenorocit o femeie. După alți doi ani, completul de judecată din cadrul Judecătoriei Câmpina a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.
Totuși, prin sentința din 26 august 2024, instanța a decis ca medicul incriminat să plătească pacientei sale, în solidar cu Spitalul Municipal Câmpina, suma de 350.000 de euro cu titlu de daune morale. Femeia ceruse daune în valoare de un milion de euro.
Pacienta a ajuns în șoc septic la scurt timp de la externare
În actul de sesizare a instanței, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina menționează, printre altele, că medicul a permis externarea pacientei sale, deși femeia avea febră și acuza dureri abdominale după operația de cezariană. Starea de sănătate a pacientei s-a agravat atât de mult după operație, încât a fost nevoie de o nouă intervenție chirurgicală, în urma căreia i-a fost îndepărtat uterul, pierzându-și astfel definitiv capacitatea de a mai avea copii.
„În fapt, în actul de sesizare, s-a reţinut că, la data de 19.01.2018, inculpatul, în calitate de medic în specialitatea obstetrică ginecologie, aflat în exercițiul profesiei în cadrul Spitalului Municipal Câmpina, a practicat necorespunzător o intervenție chirurgicală de tip cezariană asupra persoanei vătămate, iar ulterior, în calitate de medic curant, nu a luat toate măsurile necesare în vederea acordării de îngrijiri medicale acesteia, care a fost externată cu o curbă febrilă patologică şi dureri abdominale, (…) ceea ce a avut drept urmare alterarea progresivă a stării de sănătate a pacientei, complicată postoperator cu peritonită şi soc septic, care i-au pus în pericol viaţa, determinând pierderea ireversibilă a uterului și anexei drepte cu infertilitate ireversibilă consecutivă (pierderea definitivă a capacității de procreere) – prin ablaţie de necesitate efectuată la data de 25.01.2018 – ce constituie infirmitate fizică permanentă”, se arată în actele dosarului studiate de Libertatea.
Ginecologul așteaptă sentința în dosarul în care este acuzat de omor
Ginecologul Tironică Onu așteaptă sentința și într-un alt dosar penal în care este acuzat de omor alături de o altă fostă colegă de-a sa, pediatra Simona Nicoleta Brânzea.
În această cauză, Onu și Brânzea sunt acuzați că au permis ca un bebeluș născut prematur, care prezenta semne vitale, să fie aruncat într-un sac de gunoi din plastic și chiar au dat dispoziție să nu se efectueze nicio manevră medicală. Copilul s-a luptat să trăiască timp de 16 ore și jumătate, „respirând singur în cea mai mare parte din acest timp”, se notează în rechizitoriu.
„Prin refuzul acordării îngrijirilor medicale, refuzul respectării protocoalelor de transfer, refuzul acordării permisiunii altor persoane care au dorit să ofere îngrijiri medicale, prin plasarea nou-născutului într-un sac de plastic şi trasarea de indicaţii astfel încât sacul să fie legat, pentru ca nou-născutul să nu se mai oxigeneze, în opinia instanţei, se poate reţine faptul că inculpaţii au prevăzut şi au acceptat producerea morţii nou-născutului”, au motivat judecătorii decizia de schimbare a încadrării juridice din abuz în serviciu în omor.
Judecătoria Câmpina a apreciat că nu este relevant că acest bebeluș nu avea șanse să supraviețuiască, ci esențial este tocmai faptul că medicii nu au intervenit să-i acorde o șansă chiar dacă ar fi trăit doar o oră. „Deşi ambii inculpaţi au conştientizat că nou-născutul, deşi prematur născut, este viu, nu au întreprins niciun demers pentru ca acesta să fie îngrijit, ci, din contră, au realizat acţiuni prin care s-a urmărit/acceptat asigurarea decesului nou-născutului. De altfel, în opinia instanţei, caracterul viabil al produsului de concepţie nu este hotărâtor, nefiind relevant dacă nou-născutul nu avea şanse de supravieţuire decât pentru o oră, pentru o zi sau pentru o perioadă mai îndelungată. Ceea ce este relevant în opinia judecătorului este dacă acesta era în viaţă la momentul acţiunilor/inacţiunilor inculpaţilor”, potrivit motivării instanței consultate de Libertatea.
Dosarul de omor se află încă în faza de judecată pe rolul Tribunalului Prahova, următorul termen fiind programat pe 19 septembrie.
Doctorii Cristinel Tironică Onu, ginecolog, şi Simona Nicoleta Brânzea, pediatru, nu mai sunt angajații Spitalului Municipal Câmpina. Aceștia nu se află sub puterea unei măsuri preventive și nici nu au interdicția să-și exercite meseria, activând în acest moment în sistemul medical privat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
beldeanioan • 01.09.2024, 20:42
Cele 2 persoane prezentate în articol ca fiind medici, în realitate doar dețin niște diplome. Sunt niște răufăcători de speta joasa!
Adysp • 29.08.2024, 15:44
Atata timp cat justitia romana e corupta acesti nemernici de medici fac ce ai taie capul.spagi peste spagi si daca nu le dai bani zice ca nu au paturi libere,te plimba din spital in spital pana crapi.
Muie • 29.08.2024, 15:30
Să plătească și să fie băgat la închisoare, ăștia nu sunt medici, sunt criminali.