Medicul epidemiolog Octavian Jurma a explicat, pentru Libertatea, că efectele carantinei se vor vedea abia de acum încolo, după două săptămâni de la instituirea măsurii.

„Efectele de mai puțin de două săptămâni se văd doar în localități cu un număr mic de locuitori. Eu mă aștept să văd efectele acestei carantine mai ales pe sfârșitul săptămânii viitoare”, explică Jurma.

Medicul epidemiolog Octavian Jurma | Foto: Facebook

Acesta compară situația din Timișoara cu cea din Ilfov, unde abia zilele trecute au început să fie băgate în carantină localitățile cu creșteri mari ale cazurilor.

Rata de creștere în Ilfov și în alte județe este fulminantă tocmai pentru că nu au măsuri deloc. Deci ne putem uita la aceste măsuri care nu sunt suficiente să oprească complet valul, ca la o frână care nu oprește camionul, dar îl încetinește suficient.

Octavian Jurma, epidemiolog:

Medicul este de părere că ar fi trebuit impusă o carantină la nivelul întregului județ

„Eu am preferat carantina la nivel de județ, astfel încât să izolăm tot și unul din exemple, m-am uitat pe incidența pe localități, nu s-au carantinat toate comunele periurbane. Sânmihaiu, care este și cel mai apropiat de oraș are acum rata de infectare peste 9”, mai spune epidemiologul.

„Mai bine intrăm toți într-o carantină națională”

Ba mai mult, medicul crede că o astfel de soluție luată la nivel național ne-ar asigura Sărbători mai liniștite.

Probabil la stadiul la care suntem, Timișoara este un exemplu care ne spune: mai bine intrăm toți într-o carantină națională, cu un set de reguli clar pentru toată lumea. Pentru că avem un „premiu” la capătul tunelului: sărbătorile de Paști. Fără asta, o să avem niște numere foarte urâte chiar de Paști, nu știu dacă autoritățile vor rezista.

Octavian Jurma:

Din punctul meu de vedere singura soluție care poate produce efecte semnificative pe acest val este o carantină națională, dar această concluzie nu ne mai ajută cu nimic dacă ea nu este acceptată de populație, de aceea am devenit un adept al dialogului.

Virgil Musta: „Nu suntem nici la jumătatea valului trei”

Și medicul timișoream Virgil Musta este de părere că efectele caranatinării se vor vedea după mai mult de 2 săptămâni.

„Efectele carantinării, dacă aceasta este eficientă și dacă măsurile sunt suficient de intense pentru a opri acest lanț de transmitere, apar abia la două-trei săptămâni de la instituirea ei. Ceea ce observăm noi acum este fenomenul de creștere a cazurilor de exact dinaintea carantinării. Avem speranța că într-o săptămână se văd primele efecte, atunci vom vedea cât de eficientă a fost”, a explicat, pentru Libertatea, medicul specialist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș, din Timișoara.

Medicul Virgil Musta crede că efectele carantinei se vor vedea abia săptămâna viitoare | Foto: Hepta

Conform medicului, abia de săptămâna viitoare numărul de infectări noi ar trebui să stagneze, iar apoi să scadă.

În general, de la două săptămâni în sus încep să apară primele semne. La început va fi o stopare a numărului de cazuri, adică să nu crească, după care ne așteptăm ca, încetul cu încetul, să și scadă. Eu cred că de săptămâna viitoare vom vedea. E nevoie cam de trei săptămâni până să ajungem la platou.

Dr. Virgil Musta:

Numărul de infectări cu noul coronavirus e în creștere în țara noastră, cazurile severe se înmulțesc, iar paturile de ATI sunt insuficiente.

Dr. Musta pune acest lucru pe seama faptului că suntem în plin val trei al pandemiei.

„Sigur vorbim despre valul trei, nu suntem nici la jumătatea lui, depinde de foarte mulți factori. Deosebirea dintre acest val și celelalte două este că virusul este mult mai contagios, ceea ce înseamnă că se transmite mult mai rapid, iar numărul de cazuri este mult mai mare”, a mai declarat medicul pentru Libertatea.

Specialistul în boli infecțioase spune că România poate trece peste valul al treilea cu vaccinări și respectarea regulilor.

„Depinde foarte mult de rata de vaccinare, de cât de repede și de mult reușim să vaccinăm. Dacă am reuși să trecem de un prag de 40%, care nu e ușor, nu imunizăm comunitatea, dar sigur se va simți. Eu cred că avem sub 10%, mai avem mult. Este foarte important să ne concentrăm pe vaccinare, dar nu este suficient”, subliniază Musta.

Pentru că foarte multă lume s-a relaxat, trebuie încă o lună, două sau trei să fim foarte prudenți și să nu ne contaminăm, cu sau fără restricții de carantină. Pentru că, în fond și la urma urmei, responsabilitatea tot a noastră este de a respecta foarte strict regulile și să nu ne îmbolnăvim. E foarte greu să te ferești acum, pentru că virusul este foarte contagios.

Virgil Musta, medic

Medicul insistă ca oamenii să respecte regulile în continuare: „Dacă purtăm masca corect, dacă evităm locurile aglomerate, cu risc de contaminare, dacă ne spălăm pe mâini, riscul de a face boala este mai mic”.

Carantina s-ar putea prelungi

Timișoara și patru localități de lângă sunt în carantină din 8 până în 22 martie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va reuni în weekend și ar putea lua decizia prelungirii acestei măsuri.

De altfel, șeful DSU, Raed Arafat, spunea încă de la luarea acestei decizii că este posibil ca lockdown-ul să se prelungească.

O parte dintre timișoreni au fost încă de la început împotriva măsurii de carantină, iar nemulțumirile lor au crescut odată cu rata de infectare cu SARS-CoV-2.

Potrivit ultimei raportări, vineri, 19 martie, rata de infectare ajunsese la 8,23/1.000 de locuitori în Timișoara. De la 7,56 cât era când a fost decisă instituirea carantinei.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News