Principalele declaraţii ale lui Virgil Musta
- În foarte multe dintre oraşele mari ale ţării numărul de paturi sunt ocupate. În Terapia Intensivă de la noi nu mai sunt paturi, iar în spitalele suport COVID sunt aproape pline. Asta înseamă că suntem la limită, iar paharul s-a umplut.
- Problema este cu cei care au forme severe şi necesită oxigen.
- Caut zilnic să trag un semnal de alarmă. Fiecare trebuie să aibă grijă de el. Dacă nu respecţi cu stricteţe aceste reguli rişti să te contaminezi.
Riscăm să ajungem în situaţia Italiei şi niciun sistem bogat de sănătate nu a făcut faţă unui număr mare de pacienţi. Nicio ţară nu are suficiente locuri. Noi ne-am dublat locurile la ATI. Vrem să ajungem la 35. Nu poţi forma personal peste noapte. Un medic de Terapie Intensivă se formează în ani de zile.
Virgil Musta:
- Greşeala este că oamenii s-au relaxat fără a respecta nişte reguli. E firesc să încerci să duci o viaţă relativ normală, însă această normalitate se schimbă. Au fost persoane care nu au crezut în acest virus, au fost grupuri de interese care au îndemnat oameni să nu respecte regulile.
- S-a văzut peste tot în lume că acolo unde nu au fost respectate regulile s-au înmulţit cazurile. Franţa a ajuns la 10.000 de cazuri pe zi. Parte este educaţia şi imposibilitatea noastră de a comunica eficient cu comunitatea.
- Cred că trebuie supravegheat mai ferm respectarea regulilor. Trebuie evaluat riscul mai multor activităţi pentru a evita izbucnirea unor focare.
- În ritmul acesta putem ajunge şi la 3.000 de cazuri pe zi. Am avut etape de 1.000, 1.600, iar acum suntem la 2.000. Putem ajunge la 3.000 de cazuri pe zi dacă nu se iau măsuri.
- Nu ştiu dacă este recomandabil să reintroducem starea de urgenţă. Nu poţi să faci foarte multe astfel de acţiuni. Vei pierde pe partea economică. Trebuie să fim echilibraţi. Nu ştiu dacă e atât de greu să respectăm aceste reguli.
- Şi noi vom intra zilele astea într-un studiu cu o medicaţie asemănătoare ca cea dată preşedintelui Trump. Nu ştiu cât de eficient a fost tratamentul lui Trump. Probabil s-a preferat ca tratamentul să fie efectuat la domiciliu în cazul preşedintelui american.
- Aceste studii au demarat deja şi avem speranţa că şi pacienţii noştri vor beneficia de aceste tratamente.
Virgil Musta este coordonatorul echipei de la spitalul care la începutul pandemiei a vindecat cei mai mulți bolnavi de COVID-19 din România. După aproape opt luni de la debutul pandemiei România a ajuns la sute de pacienți la ATI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro