Procurorii DNA au trimis în judecată patru persoane din spitalele timișorene:
- Virgil Musta, șef de secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara.
- Diana Manolescu, director medical la același spital.
- Diana Maria Albu, coordonatoarea asistentelor medicale la același spital de stat.
- Mihaela Paica, medic la clinica Profilaxis SRL.
Despre contractul dintre Spitalul Clinic Victor Babeș și clinica Profilaxis SRL Libertatea a scris în octombrie 2020. Oamenii cumpărau teste COVID la clinica privată a familiei doctorului Musta, iar spitalul public unde acesta era șef de secție le prelucra, clinica neavând nici oamenii și nici aparatura PCR necesară.
Din 300 de lei pe fiecare test COVID, clinica doctorului Musta lua 83%, iar spitalul public care le prelucra, 17%. Asta a expus ziarul acum doi ani, folosind surse și cifre oficiale.
Conform comunicatului DNA de astăzi, 29 noiembrie 2022, din acest contract „s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 lei”.
DNA precizează în același comunicat că spitalul public din Timișoara nu s-a constituit parte civilă în procesul pe care procurorii anticorupție l-au pornit acum împotriva celor trei angajați de la spital și a angajatului de la clinica privată.
În ce consta afacerea dintre spitalul public și clinica privată
Libertatea a scris, în octombrie 2020, despre relația contractuală dintre clinica privată a doctorului Virgil Musta și spitalul de stat unde acesta era șef de secție.
La acel moment, Musta ocupa mai multe poziții:
La stat:
- șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara
- medic infecționist la același spital
- purtător de cuvânt al spitalului
La privat:
- acționar al clinicii private Profilaxis
- medic la clinica privată.
Cu aceste multiple calități, Musta era liantul unui contract public-privat, în care testele recoltate la clinica privată Profilaxis SRL erau prelucrate, pe resurse publice, la spitalul de stat.
Inițial, medicul Virgil Musta a refuzat să ofere informații despre termenii acestui contract, motivând că „este un contract privat”. Acesta spunea însă pentru ziar, că la clinica privată: „Noi reţinem banii pentru recoltare, care e o sumă mică”, „suma cred că este cam 10%”.
Însă, la solicitarea Libertății, Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a explicat publicului ce procente reveneau fiecărei entități din sumele plătite de pacienți.
Din 300 de lei pe fiecare test COVID, clinica doctorului Musta încasa 83%, iar spitalul public care le prelucra, 17% din sumă.
Astfel, statul încasase 300.000 de lei pentru 6.000 de teste, adică 50 de lei pe test. Restul de 250 de lei din preţul investigației mergeau la clinica privată, care recolta, transporta probele, cumpăra reactivii și, susținea spitalul, a pus la dispoziție și „un echipament”, dar fără să-l numească.
Contractul fusese încheiat la 20 iulie 2020 și viza exclusiv teste COVID la cerere, potrivit spitalului public.
Doar în perioada 20 iulie -30 septembrie 2020, fuseseră efectuate în baza acestui contract 6.875 de teste. Asta înseamnă aproape 90 de teste COVID pe zi.
Citește și articolele Libertatea pe acest subiect:
- Ce a spus dr. Musta când i s-a cerut contractul de teste COVID dintre clinica lui privată și spitalul public unde e șef de secție: “Nu ştiu, e contract privat. Nu ştiu dacă e cazul”
- Cifrele oficiale: din 300 de lei pe fiecare test COVID, clinica doctorului Musta ia 83%, iar spitalul public care le prelucrează, 17%
- Publicăm contractul COVID al dr. Musta. ANI spune că este “conflict de interese” să existe afaceri între spitalul public al unui șef de secție și clinica privată a acestuia
Comunicatul DNA: