„Rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum şi analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”, scriu semnatarii scrisorii.
„Soluţia unui sistem de pensii pe trei piloni pusă în aplicare acum 10 ani este fără doar şi poate o poveste de succes. Gradul înalt de reglementare, transparenţa şi randamentele investiţionale deosebite au primit o largă recunoaştere internaţională de la instituţii precum BetterFinance, BERD sau OECD. Astfel, o analiză realizată de OECD în 2017 plasează Pilonul II din România pe locul 2 dintre 38 de state analizate în termeni de randamente reale (ajustate cu inflaţia) în perioada 2008-2016. În cei 10 ani, fondurile private din România au obţinut peste 7 miliarde de lei prin investirea celor 35 de miliarde primite în administrare, în condiţiile unor restricţii investiţionale semnificative, impuse de legislaţie”, se mai arată în scrisoare.
Semnatarii mai spun că un alt beneficiu major al existenţei Pilonului II de pensii private a fost „dezvoltarea semnificativă a pieţelor financiare locale”.
„Peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite în România, contribuind la finanţarea datoriei publice, la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă. În prezent, fondurile de pensii private din România sunt principalul investitor instituţional din ţară. La Bursa de Valori de la Bucureşti, fondurile de pensii au deţineri de cca. 1,9 mld. EUR, adică 20% din acţiunile liber tranzacţionate, asigurând 15% din lichiditate. Peste 30 de companii româneşti beneficiază de finanţare graţie implicării Pilonului II, iar instituţiile pieţei, inclusiv creşterea nivelului de guvernantă corporativă, au avut de câştigat în tot acest timp. Listările la bursă ale firmelor private şi de stat ar fi fost de neimaginat fără aportul fondurilor de pensii private, care au asigurat o contribuţie importantă a capitalului românesc”, se mai arată în scrisoare.
Apelul a fost semnat de: a fost semnat de reprezentanții mai multor asociații: Asociația Administratorilor Independenți (AAI), Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Asociația Română a Băncilor (ARB), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Bursa de Valori de la București (BVB), Camera de Comerț Americană din România (AmCham România), CFA România (CFA), Confederația Patronală Concordia (Concordia), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Scisoare a fost trimisă în contextul în care Guvernul vrea să suspende contribuțiile la pilonul II de pensii, așa cum reiese din programul legislativ al Executivului în 2018. Proiectul de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat prevede suspendarea contribuțiilor în perioada 1 iulie – 31 decembrie.
În momentul de față, din CAS-ul pentru Pilonul I, adică sistemul de pensii administrat de stat, se direcționează automat 3,7 la sută către Pilotul II.
De asemenea, proiectul prevede că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.
Guvernul vrea să existe și o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, potrivit propunerii legislative.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!