UPDATE ora 12:50 Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a oferit detalii referitoare la primele cazuri de tulpină sud-africană în România.
Conform INSP, „primul caz este o persoană de sex feminin, din București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul a fost confirmat cu B.1.351”.
Al doilea caz este „un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”.
Primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană au fost depistate în România, a anunțat MedLife, astăzi, 5 martie. Conform companiei furnizoare de servicii medicale, una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă de la o persoană din Pitești.
„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.
În același comunicat, MedLife anunță că din cele 93 de probe analizate în mod aleatoriu, 72 conțin tulpina britanică.
De altfel, coordonatorul studiului de secvențiere derulat de Medlife avertizează că „am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie”.
„Practic, în mai puțin de două luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu”, a afirmat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife, potrivit comunicatului .
OMS: Tulpina din Africa de Sud este la fel de contagioasă ca și tulpina din Marea Britanie
Potrivit OMS, tulpina sud-africană este mai contagioasă decât coronavirusul, la fel ca și tulpina britanică.
Nu există însă date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virusului.
De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virusului.
Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro