Compus din rânduri de clădiri cu trei etaje și acoperișuri gri, în stilul tradițional chinezesc, masivul complex se întinde pe o suprafață cât 46 de terenuri de fotbal și a durat mai puțin de trei luni pentru a fi construit de la zero, la periferia orașului Guangzhou.
Complexul va înlocui hotelurile în care, până acum, erau plasați în carantină călătorii chinezi și turiștii internaționali care sosesc din străinătate – mișcare care vizează reducerea expunerii rezidenților la cazurile de COVID.
Mese livrate de roboți în „cel mai modern centru de carantină din lume”
Călătorii străini vor fi transferați cu autobuzele direct de la aeroport și vor fi închiși în camerele lor timp de cel puțin două săptămâni. Fiecare cameră este dotată cu o cameră video de chat și un termometru bazat pe inteligență artificială, iar cele trei mese pe zi vor fi livrate de către roboți – toate aceste măsuri fiind concepute pentru a minimiza contactul direct cu membrii personalului.
„Este, fără îndoială, cel mai modern centru de carantină din lume, dacă vreți – tehnologie la nivel înalt, foarte sofisticată”, a declarat Yanzhong Huang, cercetător pe tema sănătății globale la Consiliul pentru Relații Externe.
Stația Internațională de Sănătate din Guangzhou – așa cum este denumită oficial – este prima de acest fel din China, dar experții susțin că ar putea fi doar primul astfel de exemplu, pe măsură ce guvernul chinez își intensifică strategia față de coronavirus – zero toleranță.
a costat Arena Națională din București, inaugurată în 2011. Complexul din China a costat 260 de milioane de dolari, echivalentul a 223 de milioane de euro, deși este de peste 40 de ori mai mare.
Alte centre, în plină construcție
Deja centrul de producție din Dongguan, aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina de Guanzhou, își construiește propria „stație de sănătate internațională” cu 2.000 de camere. Mai la sud, centrul tehnologic din Shenzhen planifică, de asemenea, o astfel de construcție.
„Aceasta nu este doar o măsură temporară. Liderii chinezi sunt de părere că această pandemie va dura ceva timp, iar China va continua acest control strict al frontierelor sale”, a spus Huang. „Facilități de acest fel servesc ca o modalitate de instituționalizare a strategiei de toleranță zero”.
De mai bine de 18 luni, China și-a închis granițele pentru majoritatea străinilor. Cei puțini cărora li se permite intrarea, precum și cetățenii chinezi care revin în țară, trebuie să treacă prin cel puțin două săptămâni de carantină hotelieră obligatorie, urmată de cel puțin încă o săptămână de carantină centralizată sau izolare la domiciliu – inclusiv cei care sunt complet vaccinați.
Totuși, virusul a învins în mod repetat metodele de apărare ale Chinei. În mai, extrem de infecțioasa variantă Delta a provocat un focar în provincia sudică Guangdong, inclusiv în Guangzhou și Shenzen. La acea vreme, Guangdong primea 90% din toți călătorii străini care intrau în China, cu aproximativ 30.000 de persoane în carantină zilnic în cele 300 de unități centralizate ale acestuia, potrivit unui oficial chinez din zonă, specializat în domeniul sănătății.
Până la sfârșitul lunii iunie, Guangdong a conținut focarul, dar autoritățile au decis că măsurile existente nu erau suficiente pentru a exclude virusul. Zhong Nanshan, un consilier de top al guvernului în materie de sănătate publică, a declarat presei de stat că Guangzhou va construi o instalație centralizată de carantinare pentru toate sosirile din străinătate, pentru a aplica reguli mai stricte.
4.000 de muncitori au lucrat vreme de trei luni
Proiectul de la periferia orașului Guangzhou s-a derulat rapid, cu peste 4.000 de muncitori repartizați pe șantier. Facilitatea a fost finalizată la începutul acestei luni și un prim lot de personal medical, format din 184 de persoane, s-a mutat săptămâna trecută pentru a pregăti lansarea oficială.
Pe aceștia îi așteaptă o treabă dificilă. Complexul este conceput ca un balon care trebuie izolat de restul orașului – ceea ce înseamnă că nu numai călătorii, ci și lucrătorii vor fi plasați în carantină.
Personalul medical va lucra timp de 28 de zile la sediu, vor fi ei înșiși în carantină vreme de o săptămână și alte două săptămâni în carantină la domiciliu, înainte de a li se permite să iasă afară, a declarat un oficial pentru ziarul Guangzhou Daily.
Cetățenii chinezi cer măsuri mai aspre pentru turiști
Mișcarea Chinei de a înăspri măsurile de carantină pentru sosirile din străinătate vine în contextul în care o listă tot mai cuprinzătoare de țări alege deschiderea granițelor. Săptămâna trecută, Statele Unite au anunțat că vor ușura restricțiile de călătorie pentru toți vizitatorii străini complet vaccinați, începând din noiembrie.
Totuși, pe rețelele sociale chineze, se înmulțesc apelurile cetățenilor către autorități privind prelungirea carantinei pentru sosirile din străinătate. Mulți au dat vina pe turiștii chinezi care se întorceau din străinătate pentru că au adus virusul în țară, în special în urma izbucnirii celui mai recent focar din provincia Fujian din sud.
Inițial, experții care sfătuiau guvernul au identificat un bărbat care s-a întors din Singapore în urmă cu mai bine de o lună ca fiind sursa probabilă a focarului, în ciuda faptului că fusese în carantină vreme de 21 de zile la sosire, timp în care a fost testat negativ de nouă ori, iar perioada medie de incubație pentru varianta Delta este de aproximativ patru zile.
Mai târziu, experții în sănătate au revenit la această teorie, spunând că bărbatul a preluat probabil virusul în timpul carantinei centralizare, dar clarificarea nu a mai reușit să calmeze spiritele încinse din mediul online și apelurile la măsuri mai severe de carantinare.
Un miliard de oameni, vaccinați
Mișcarea Chinei către o carantină mai strictă vine în ciuda faptului că țara a făcut pași uriași în procesul de vaccinare. La începutul acestei luni, oficialii au anunțat că un miliard de persoane au fost complet inoculate cu vaccinuri fabricate pe plan intern, reprezentând 71% din populația chineză de 1,4 miliarde – o rată mai mare decât a multor țări care și-au deschis frontierele.
Noul complex din Guangzhou se va deschide la timp pentru târgul de import și export din China, care începe la 15 octombrie. Târgul s-a derulat online în timpul pandemiei, dar luna viitoare marchează revenirea în teren, prezența fiind limitată însă doar la exportatorii și cumpărătorii cu sediul în China. Cu toate acestea, autoritățile din Guangzhou au intensificat măsurile de carantinare pentru toate sosirile din străinătate, crescând carantina obligatorie de la 14 la 21 de zile.
Huang, expertul de la Consiliul pentru Relații Externe, spune că, în ciuda dimensiunilor sale enorme, facilitatea nu ar fi suficient de mare pentru a reține toate sosirile din străinătate. „Un zbor internațional transportă de obicei 300 de persoane. Toți trebuie să fie în carantină și să rămână cel puțin 21 de zile. Se va umple rapid”, a spus el.