Veştile nu sunt deloc bune. Vulcanologii islandezi au anunţat, ieri, că erupţia a început să scadă în intensitate. Iniţial, se anunţase o intensificare a acesteia, deoarece coloana de cenuşă degajată de vulcanul islandez se ridicase la o altitudine de 8,5 kilometri, faţă de 6 kilometri vineri, a spus un profesor de geofizică de la Universitatea Islandei.
Proiectarea de cenuşă provocată de răcirea rapidă a lavei va continua atât timp cât există gheaţă pe vârful vulcanului.
Pasagerii se înghesuie la taxi
Cercetătorii vor să survoleze în curând vulcanul, pentru a stabili ce cantitate de gheaţă s-a topit şi cât ar putea dura erupţia, a precizat el, adăugând că norul de cenuşă vulcanică va rămâne deasupra Europei încă patru-cinci zile.
În vreme ce la Londra, mii de pasageri sunt dispuşi să ia taxiurile către destinaţii precum Paris, Roma, Milano sau Amsterdam, alţii şi-au cumpărat paturi pliante şi dorm pe unde apucă în aeroporturi. Iar trenurile care leagă Anglia de Franţa sunt zilnic luate cu asalt.
Traficul aerian românesc, blocat total
Restricţiile privind traficul aerian din România ar putea fi ridicate astăzi, începând cu ora 12.00. Tot spaţiul aerian românesc a fost închis începând de ieri, cu ora 18.00, afectând în jur de 5.000 de pasageri. Cu toate acestea, aeroporturile Capitalei au rămas operaţionale, în cazul în care apăreau urgenţe.
Zborurile umanitare, de asemenea, au fost permise, însă doar pe riscul operatorului. Din păcate pentru pasagerii de linie, unii operatori aerieni ar putea invoca forţa majoră pentru anularea curselor, aceştia nefiind, în acest caz, obligaţi la despăgubiri, călătorii având doar posibilitatea unei reprogramări a zborurilor.
Cenuşa a ajuns şi deasupra Capitalei
Norul vulcanic a ajuns, aseară, şi deasupra Bucureştiului. Din fericire, faptul că acesta se află la o altitudine mai mare de 5.000 de metri nu afectează în nici un fel populaţia. Specialiştii se aşteaptă ca, în cursul zilei de astăzi, norul să părăsească teritoriul ţării noastre şi să se îndrepte spre Marea Neagră.
Aerul este curat la Baia Mare
În partea de nord a ţării, zona cea mai afectată de norul de cenuşă, specialiştii au făcut, ieri, o analiză a aerului. În cele şapte staţii de monitorizare din Baia Mare, calitatea aerului a fost notată cu 1 şi 2, adică “excelentă” şi “foarte bună”.