Prima-doamnă își schimbă modul de a comunica cu țara în al doilea mandat

„Vom proteja inima republicii – libertatea”, a promis Melania Trump și a îndemnat americanii să depășească ideologiile pentru binele țării. Acesta a fost un mesaj scurt, dar a sugerat o schimbare în modul în care fosta primă-doamnă va aborda rolul de această dată.

Când Trump a câștigat prima președinție în 2016, soția sa a fost inițial absentă de la Casa Albă, rămânând în New York cu fiul lor mic. Ea părea reticentă, uneori, față de tradițiile stabilite de primele-doamne care au precedat-o. Dar experții spun că de această dată, Melania Trump va fi probabil mai deliberată în abordarea rolului, în mare parte nedefinit, de primă-doamnă a Americii.

Născută Melania Knauss, fostul model sloven-american în vârstă de 54 de ani a schimbat viața glamour din pereții aurii ai Trump Tower din Manhattan pentru viața politică ce a venit odată cu Biroul Oval, în timpul unei președinții adesea marcată de controverse.

Descrisă de unii drept o „enigmă”, doamna Trump a preferat să fie mai puțin publică decât predecesoarele sale, ținând mai puține discursuri atât la Casa Albă, cât și în campania electorală.

„Ea a fost unică între primele-doamne moderne”, a spus Tammy Vigil, profesor asociat de comunicare la Universitatea Boston și autor al unei cărți despre Michelle Obama și Melania Trump.

„Ea (n.r. – Melania Trump) face lucrurile așa cum vrea ea, nu cum trebuie să le facă. Dar îndeplinește așteptările de bază”, mai explică profesorul.

Prima-doamnă a preferat să evite lumina reflectoarelor

În ultimii ani, ea a evitat lumina reflectoarelor în timp ce soțul ei a contestat mai multe cazuri legale împotriva sa, în timp ce făcea campanie pentru un al doilea mandat.

Absența ei a inspirat mai multe articole de presă, vara aceasta, întrebând: „Unde este Melania?”. Doamna Trump a apărut în ocazii-cheie, cum ar fi atunci când soțul ei a anunțat la sfârșitul lui 2022 că va candida din nou.

Ea a participat, de asemenea, la Convenția Națională Republicană din iulie, îmbrăcată într-un costum roșu strălucitor Christian Dior, dar nu a ținut un discurs – o altă abatere de la tradiție.

Când vorbește, cuvintele ei par atent alese, oferind indicii despre punctul său de vedere. La mitingul soțului ei din Madison Square Garden cu câteva săptămâni înainte de Ziua Alegerilor, a rostit remarci scurte, dar punctate, în conformitate cu mesajul de lege și ordine al campaniei Trump, descriind New York-ul drept o „mare metropolă” în declin din cauza criminalității rampante.

Ea a vorbit și după prima tentativă de asasinat asupra soțului ei, chemând la unitate și etichetând autorul drept un „monstru”. Într-un rar interviu la Fox, ea a acuzat ulterior opoziția politică și mass-media de „alimentarea unei atmosfere toxice” care a dus la atac.

Cartea de memorii publicată de Melania Trump

Melania Trump și-a declarat poziția pro-alegere în memoriile sale recente, punându-se în contradicție cu activiștii antiavort din Partidul Republican – deși remarcile au stârnit speculații datorită momentului, deoarece soțul ei se străduia să facă campanie pe această temă după anularea Roe vs Wade.

Prima-doamnă a scris despre cariera sa de model, admirația pentru soțul ei și dezacordurile politice din trecut, dar a ales să păstreze detaliile acelor dispute private. Totuși, ea a stat public alături de Trump în privința pozițiilor controversate, cum ar fi falsa afirmație că alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate.

„Nu sunt singura persoană care pune la îndoială rezultatele”, a scris ea în cartea sa. Despre revoltele de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, a scris că „nu era conștientă” de ceea ce se întâmpla pentru că era preocupată de îndatoririle sale.

Fosta sa secretară de presă, Stephanie Grisham, a scris în propriile memorii că Melania Trump a refuzat să emită o declarație de condamnare a violenței, ceea ce a determinat-o pe Grisham să demisioneze.

Unii comentatori au pus la îndoială dacă ea a apreciat vreodată rolul de primă-doamnă. Una dintre biografele ei, fosta reporteră CNN Kate Bennett, susține că ea a făcut-o, în ciuda reticenței sale inițiale.

„Îi plăceau toate accesoriile care vin o dată cu a fi prima doamnă și a locui la Casa Albă”, a spus Bennett pentru revista People în 2021. „Cred că i-a plăcut de fapt foarte mult”.

Jacqueline Kennedy și Betty Ford, modele de conduită pentru Melania Trump

În memoriile sale, Melania Trump a scris că are un „puternic simț al datoriei de a folosi platforma de primă-doamnă pentru bine”. Și a spus într-un interviu din 1999 că, dacă prietenul ei de atunci, Trump, ar candida vreodată la președinție, ar folosi primele-doamne Jacqueline Kennedy și Betty Ford drept modele, numindu-le „foarte tradiționale”.

Soția președintelui Kennedy a fost o figură emblematică a modei care s-a dedicat conservării Casei Albe, în timp ce prima-doamnă Ford a fost cunoscută ca o pionieră care a militat pentru drepturile avortului și drepturile femeilor.

După ce s-a mutat la Washington, Melania Trump a început să preia sarcinile de primă doamnă, cum ar fi găzduirea de prânzuri și cine de stat pentru liderii mondiali în vizită. Ea s-a concentrat și pe estetica Casei Albe, comandând renovări ample și supraveghind decorațiunile ambițioase de Crăciun (și a fost odată înregistrată în secret plângându-se de această ultimă sarcină).

Îmbrăcămintea Melaniei Trump, un subiect de discuție în SUA

Îmbrăcămintea ei a fost subiect de fascinație și controversă în media, în special după ce a fost văzută purtând o jachetă cu fraza „Chiar nu-mi pasă, ție?” în timpul unei vizite la un centru de detenție pentru copii imigranți în 2018.

Ea a spus că jacheta era un mesaj pentru „oamenii și mass-media de stânga” care o criticau.

MelaniaTrump a fost din nou criticată după ce a fost înregistrată în secret de prietena sa de atunci și consilieră senior. Ea a fost auzită exprimându-și frustrarea că era criticată pentru politica soțului ei de a separa copiii imigranți de familiile lor.

Melania a dezvăluit ulterior că a fost luată prin surprindere de această politică și i-a spus în privat lui Trump că nu o susține. Politica a fost abandonată de președinte în iunie 2018, după o furtună de controverse.

Melania Trump și-a desfășurat propriile campanii umanitare

Prof. Vigil spune că una dintre cele mai mari provocări pe care Melania Trump le-a întâmpinat în primul său mandat a fost lipsa de experiență politică, precum și o ușă rotativă de personal, care erau la fel de neexperimentați și uneori neloiali.

Dar doamna Trump a rămas ocupată în tăcere, adaugă prof. Vigil, susținând probleme precum bunăstarea copiilor prin campania sa „Be Best” împotriva bullyingului online.

Melania a fost nevoită să apere acea campanie având în vedere utilizarea agresivă a rețelelor sociale de către propriul său soț, declarând pentru CBS în 2016 că modul în care se comporta el online îi aducea probleme – și îi creștea numărul de urmăritori.

Ea a militat și pentru copiii afectați de criza opioidelor și de atunci a înființat o fundație care strânge fonduri pentru educația copiilor aflați în îngrijire temporară. Mulți se așteaptă ca această muncă să continue odată ce se va muta înapoi la Washington, deși rămâne neclar dacă va locui acolo tot timpul.

Prof. Vigil spune că rolul de primă-doamnă a evoluat de-a lungul anilor și doamna Trump va „face alegeri despre cât de activă în public dorește să fie și va face asta mult mai intenționat”.

Urmărește-ne pe Google News