,,Tot ce ţine de ministerul de Externe este asumat de mine. Chiar dacă nu l-am putut semna, pentru că eram în Libia, şi este o iniţiativă a MAE de a încerca cum putem gestiona acest caz. Iniţiativa noastră a fost de a cere un mandat pentru a face o analiză, dl Dragnea s-a referit la mutarea capitalei, este om politic, cel mai important din România, şi are dreptul să-şi exprime opinia”, a declarat Meleşcanu, răspunzând unei întrebări.
Deşi diplomatul sugerează că Dragnea a făcut doar o declaraţie politică, de fapt, şeful PSD a fost cel care a anunţat adoptarea acelui memorandum, în cadrul unei emisiuni TV.
”Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puțin important. Are valoare simbolică uriașă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influență nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relații speciale de foarte mulți ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administrația americană. Suntem practic a doua țară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate și cred că va aduce niște beneficii pe termen și scurs, și mediu și lung pentru România. Trebuie să folosim această șansă uriașă”, declarat preşedintele Camerei Deputaţilor la Antena 3.
Când i s-a atras atenţia că Liviu Dragnea a spus public că este o decizie luată, Teodor Meleşcanu a răspuns: ,,Este opinia domnului Dragnea şi o respectăm cu toţii”.
Meleşcanu a mai spus, în faţa deputaţilor din comisia de Politică Externă, că s-a consultat în prealabil cu Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe.
“Am invitat şi instituţia presidenţială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material care să poată fi prezentat la nivelul preşedintelui”, a precizat Meleşcanu, arătând însă că o eventuală mutare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu se poate face fără decret prezidenţial.
Şeful diplomaţiei a susţinut că a cerut trecerea memorandumului la categoria „clasificat” pentru a fi evitate dezbaterile punblice. „Nu este un document secret, dar nu include informaţii cu caracter public”, a afirmat ministrul. Anterior, guvernul Dăncilă explica faptul că documentul este clasificat deoarece cuprinde chestiuni de ţin de poziţionarea României şi politica externă a ţării, deşi ambele sunt elemente de interes public care necesită, prin definiţie, transparenţă decizională.
Teodor Meleşcanu a recunoscut că mutarea ambasadei de la Ierusalim ar putea afecta principalul obiectiv de politică externă al României din următorii ani: obţinerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite în perioada 2019 – 2020. Consiliul are 15 membri, dintre care cinci sunt permanenţi şi au drept de veto în cursul adoptării rezoluţiilor sale: SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie.
Întrebat dacă această decizie va afecta şi relaţiile cu state precum Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, oficialul a răspuns că, ,,în principiu”, acest lucru este posibil. Pentru a gestiona acest risc, premierul Viorica Dăncilă va face în viitorul apropiat un turneu în zona arabă.
Ministrul de Externe a subliniat că România susţine în continuarea soluţia celor două state când vine vorba despre dosarul păcii între Israel şi Palestina, proces în care Ierusalimul deţine un rol central, fiind revendicat de către ambele părţi.
,,Am învăţat că nu trebuie să te pui cu două entităţi: Vaticanul şi comunitatea israeliană”, a mai declarat Meleşcanu.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!