Ucraina și-a sporit în ultima vreme eforturile menite să izoleze forțele rusești din orașul Melitopol și să le reducă și capacitatea de luptă.
Melitopol, un oraș strategic vital, controlat de ruși, pare să devină astfel un punct central în următoarea fază ofensivă majoră ucraineană, care are scopul de a împinge forțele rusești din sudul Ucrainei, observă New York Times.
Datorită poziției sale strategice, la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii feroviare cruciale care leagă Rusia de Crimeea ocupată și de alte teritorii pe care Moscova le controlează în sudul Ucrainei, Melitopol este cunoscut ca fiind poarta de intrare în peninsulă.
Kievul a folosit atacuri cu rachete de precizie cu rază lungă de acțiune, misiuni de sabotaj și asasinate cu țintă precisă pentru a se concentra asupra orașului, care se află la aproximativ 65 km în spatele liniilor de front din regiunea Zaporojie.
Un pod din zonă, care traversează râul Molochna, a fost sabotat luni seară – o acțiune pe care atât Kievul, cât și Rusia au atribuit-o forțelor ucrainene – înregistrările video arătând că doi piloni care susțineau pasarela au fost aruncați în aer.
Distrugerea acestui pod a compromis practic o rută-cheie de aprovizionare a Rusiei către Melitopol, dinspre sud.
Atât oficialii ucraineni, cât și cei ruși au vorbit despre recentele atacuri ale Kievului și despre încercările acestuia de a lovi centrele de comandă rusești, depozitele de muniții și rutele de aprovizionare.
Este o strategie deja aplicată cu succes în alte puncte ale frontului – Herson, spre exemplu.
Saltul spre Crimeea
Nu este clar deocamdată dacă loviturile din Melitopol au fost concepute ca un preludiu la o ofensivă sau au avut scopul de a distrage atenția rușilor, pentru a permite un atac în altă zonă a frontului – de asemenea o tactică folosită de Kiev.
Dar analiștii militari le-au descris ca fiind semnificative.
În orice caz, preluarea controlului în Melitopol ar putea ajuta forțele ucrainene să recupereze nu numai întreaga regiune Zaporojie, ci și restul regiunii vecine Herson.
Aceste eventuale victorii le-ar putea oferi apoi ucrainenilor o cale de a alunga forțele rusești până în Crimeea, pe care rușii o controlau încă înainte de invazia din februarie.
„Toate acestea depind complet de Melitopol”, a declarat Alexei Arestovici, un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski, zilele trecute.
„Dacă Melitopol cade, întreaga apărare rusă până la Herson se prăbușește, iar forțele armate ucrainene sar direct la granița cu Crimeea”, a spus el.
Rusia „are o resursă umană infinită”
De când au fost decimate în nord-estul Ucrainei și forțate să se retragă din Herson, în sudul țării, forțele rusești au făcut eforturi pentru a fortifica pozițiile defensive de-a lungul unei linii de front care se întinde pe sute de kilometri.
Forțele ucrainene continuă să avanseze încet în sud, dar cele mai intense lupte au avut loc în est, unde trupele rusești încearcă în continuare să cucerească orașul Bahmut, iar Moscova continuă să arunce soldați în luptă.
„Se pare că inamicul are o resursă umană infinită”, a declarat pentru presa ucraineană Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct dintr-o unitate a Gărzii Naționale ucrainene, care luptă în zonă.
„Zonele de pe linia frontului din Bahmut au fost complet distruse. Restul orașului se află sub focul constant al inamicului, inamicul distruge orașul”, a spus acesta.
În acest timp, Belarusul – vecinul de la nord al Ucrainei și cel mai apropiat aliat al Kremlinului – a ordonat evaluarea pregătirii de luptă a forțelor sale armate.
Rusia a folosit deja Belarusul ca punct de plecare pentru invazia sa din februarie și au existat preocupări persistente că ar putea face acest lucru din nou, eventual cu participarea armatei din Belarus.
Forțele ucrainene au anunțat marți că nu au detectat unități la graniță care să fie capabile să lanseze o invazie în acest moment.
„Vom observa cum evoluează situația, inclusiv cât de aproape vor ajunge aceste unități de granița cu Ucraina”, a declarat Andrii Demcenko, purtător de cuvânt al poliției de frontieră, în cadrul unei conferințe de presă.
Analiștii occidentali au sugerat și ei că implicarea Belarusului într-o eventuală invazie nu pare fezabilă și că trupele acestei țări nu reprezintă o amenințare substanțială.
Ucraina a continuat să se pregătească, de asemenea, pentru un alt asalt asupra infrastructurii sale energetice.
Atacuri susținute ucrainene
Melitopol a fost unul dintre primele orașe pe care forțele rusești le-au cucerit la începutul războiului, o piesă esențială a râvnitului lor pod terestru de-a lungul Mării Azov, care leagă Donbasul ocupat de Crimeea, scrie New York Times.
Capturarea orașului și a nodurilor sale de transport ar rupe acel pod și ar îngreuna aprovizionarea și consolidarea forțelor rusești din sudul Ucrainei, dar cucerirea lui este o sarcină dificilă. Cea mai apropiată poziție deținută de forțele ucrainene se află la aproximativ 65 km nord de Melitopol.
Duminică, biserica creștină din Melitopol – despre care primarul ucrainean în exil al orașului, Ivan Fedorov, a spus că este folosită ca bază rusă – a fost cuprinsă de flăcări.
Locuitorii au spus că cel puțin 10 explozii mari avut avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică și duminică dimineața, deși nu era clar dacă nu cumva unele dintre acestea erau efecte ale rachetelor antiaeriene ale apărării ruse.
Într-un caz, mai multe proiectile au lovit un complex hotelier și un restaurant de la periferia orașului, potrivit oficialilor ucraineni și înregistrărilor video.
Primarul în exil a declarat că locul era folosit de serviciile secrete rusești și că zeci de soldați ruși au fost uciși, iar alte sute au fost răniți și evacuați în Crimeea pentru îngrijiri medicale.
Relatarea sa nu a putut fi confirmată în mod independent. Însă Evgheni Balițki, liderul local numit de Moscova, a confirmat lovitura asupra complexului, spunând că hotelul a fost lovit în timp ce „cetățeni pașnici” mâncau acolo, sâmbătă seara.
El a precizat că două persoane au fost ucise și 10 rănite și că centrul de recreere a fost distrus.
Săptămâna trecută, adjunctul liderului din Melitopol, numit de Kremlin, a supraviețuit unei tentative de asasinat – cel mai recent atac dintr-o serie îndreptată împotriva oficialilor împuterniciți de Rusia în Ucraina ocupată.
Potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, o bombă improvizată a explodat în apropierea oficialului Nikolai Volik, în timp ce acesta ieșea din locuința sa.
Marți după-amiază, o explozie puternică a fost raportată în centrul orașului, a precizat Federov într-o declarație. Explozia a fost urmată de focuri de armă susținute, a precizat el. Forțele rusești au blocat imediat drumurile din zonă.
Rușii își consolidează pozițiile
Natalia, o pensionară care locuiește în Melitopol, a declarat pentru jurnaliștii New York Times că de la sfârșitul lunii noiembrie a început să vadă un aflux mare de soldați ruși în oraș. Aceștia s-au instalat în școli, a spus femeia, care i-a văzut pe militari mutând arme și artilerie grea pe poziții din oraș și din jurul acestuia.
Ea a mai spus că a observat cum avioanele și elicopterele rusești zburau atât de jos deasupra zonei din jurul orașului, încât a putut vedea litera „Z” pictată pe ele.
La începutul lunii decembrie, forțele rusești aproape că au blocat toate intrările și ieșirile din oraș, a declarat și Fedorov, primarul exilat.
Demarând o vânătoare de partizani, forțele ruse au instalat mai multe baraje rutiere și percheziționează mașini și persoane, a declarat primarul.
După fiecare explozie, a explicat el, forțele rusești merg din casă în casă. Dacă găsesc simboluri ucrainene sau arme, chiar și arme de vânătoare, rușii îi iau pe locuitori pentru interogatoriu și îi rețin pe unii dintre ei pentru o perioadă lungă de timp.
Mulți prizonieri, a spus el, sunt acum forțați să ajute la săparea tranșeelor în jurul Melitopolului.
Jumbo • 15.12.2022, 06:29
In afara de jumatate de HERSON, PARASIT DE BUNAVOIE DE RUSI, suacrainieni i n au mai obtinut nimic in 6-7luni de asa zisa contraofensiva😀. NIMIC.Cu toate miluardele pompate de stapanii lui zelenski in el, cu tot armamentul livrat 😀. SUA SI NATO+UE, O GAIRA DE HIENE, AU ATACAT RUSIA DAR NU VOR REUSI S O INVINGA NICIODATA. Putineeeee, rade i ba pe stapani, nu pe *** gen zelenski, da le satane hipersonice nedetectabile cu focoase nucleare multiple, deșert sa ramana😀😀😀
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.