Meloni „a reiterat faptul că este inacceptabil ca UNIFIL să fie atacată de forțele armate israeliene” în timpul unui schimb telefonic cu Netanyahu, a declarat biroul său.

De asemenea, ea „a subliniat necesitatea absolută ca siguranța personalului UNIFIL să fie garantată în orice moment”.

Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), care include peste 1 000 de soldați italieni, a acuzat vineri armata israeliană că trage „în mod repetat” și „deliberat” asupra pozițiilor sale, în timp ce cel puțin cinci dintre membrii săi au fost răniți în ultimele zile.

De asemenea, ea a raportat duminică că două tancuri israeliene au „forțat intrarea” într-una dintre pozițiile sale de la frontieră.

Netanyahu i-a cerut duminică secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să retragă forțele de menținere a păcii desfășurate în sudul Libanului, susținând că Hezbollah le folosește drept „scuturi umane”.

Cu o zi înainte, UNIFIL a refuzat să se retragă cu cinci kilometri mai la nord pe teritoriul libanez, așa cum a cerut armata israeliană.

Această forță a ONU, formată din aproximativ 9.500 de soldați din aproximativ cincizeci de țări, este responsabilă de monitorizarea încetării focului care a pus capăt războiului de 33 de zile dintre Israel și Hezbollah în 2006.

Rolul său a fost consolidat prin Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU din același an, care prevedea că numai armata libaneză și Căștile Albastre trebuie să fie desfășurate în sudul Libanului.

Pe același subiect:

Urmărește-ne pe Google News