Meloterapia este o metodă elaborată în Germania şi se referă la cântatul în grup. Există mai multe “spitale cântătoare” în lume, însă cel de la Sibiu ar fi primul din Europa de Est care aderă la acest sistem.
Cele două terapeute care vin săptămânal să cânte cu pacientele de la Secţia 6 sunt singurele care au atestat de acest fel în România.
“Sunt foarte multe cercetări care susţin cântatul. Nu este despre ascultatul muzicii, ci despre a cânta tu cu vocea ta, aşa cum poţi! Iar această activitate are diverse efecte benefice asupra sănătăţii: omul devine mai deschis, mai prietenos, mai relaxat, ceea ce creează o stare de bine general”, ne-a spus Wenzel-Gazdag Erzsebet, care face voluntar terapie la spitalul din Sibiu.
Cele două s-au specializat în Germania şi au învăţat chiar de la unul dintre membrii fondatori ai meloterapiei. Cu toate “temele” făcute, ele şi-au oferit serviciile pro bono şi i-au câştigat repede pe psihiatri, care au observat imediat progresele făcute de pacienţi.
Cum decurge o şedinţă?
Fiecare pacient este liber să aleagă dacă vrea sau nu să participe. Cântecele sunt unele simple, cu texte uşor de reţinut, iar spaţiul în care se desfăşoară meloterapia este şi el unul familiar. În sala de mese se formează un cerc şi astfel începe activitatea.
“Trebuie să ţinem cont că sunt diferite diagnostice, diferite stări, diferite vârste şi diferite capacităţi de a cânta. Mulţi dintre ei poate nu au cântat în viaţa lor sau nu au avut tangenţă cu muzica. Este o activitate deschisă: cine vrea, vrea, cine nu, nu”, mai spune Wenzel-Gazdag Erzsebet.