Producătorul trupei punk rusești a declarat că Aliohina, Ștein și Pletner au fost luați cu cătușe, iar unul dintre polițiști a spus că chiar că ei ar putea fi expulzați din țară.
Olga Borisova, a altă membră a formației, a afirmat că poliția i-a cerut să șteargă pozele cu cei trei în cătușe.
La câteva ore după arestare, poliția i-a eliberat pe cei reținuți și i-a însoțit la hotelul lor. Nu au fost raportate acuzații oficiale împotriva membrilor Pussy Riot.
Anul trecut, Maria Aliohina și Lucy Ștein au fost condamnate la un an de închisoare după ce au cerut oamenilor să participe la mitinguri pentru a-l sprijini pe disidentul rus Aleksei Navalnîi.
În aprilie, cele două au fugit Rusia, tăindu-și brățările de monitorizare, în timp ce-și executau pedeapsa sub control judiciar. Aliohina a povestit că, pentru a păcăli poliția care o supraveghea, s-a deghizat într-un curier care livrează mâncare. Încercând să scape de represiunea la care era supusă în țara sa, Aliohina a traversat Belarusul și a ajuns în Lituania.
În prezent, trupa cântă în Europa, ca parte a turneului lor „Riot Days”. Pe 23 august a concertat la Zürich.
Săptămâna trecută, Ambasada Rusiei în Elveția a publicat o declarație în care spunea că evenimentele în care Pussy Riot critică Kremlinul sunt ilegale atât în Elveția, cât și în Rusia. Ministerul rus de Interne i-a pus pe membrii formației lista de persoane urmărite.
Libertatea a realizat, la Lisabona, în Portugalia, un interviu cu Aliohina și Ștein, condamnate în Rusia pentru „propagandă nazistă”. „Și rușii se revoltă. Sunt gesturi eroice”, au declarat ele, la unison.
Pussy Riot a devenit cunoscută în 2012, după ce trei dintre membrii săi au fost condamnați pentru „huliganism motivat de ură religioasă”, fiindcă au intrat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova și au cântat o „rugaciune punk” împotriva lui Vladimir Putin, care era prim-ministru la vremea respectivă.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: Facebook Pussy Riot