Un miliardar născut în India și trei membri ai familiei au fost condamnați vineri la închisoare, pentru exploatarea servitorilor. Acestora le-au fost confiscate pașapoartele, li s-a interzis să iasă din casă și au fost obligați să muncească până la 18 ore pe zi.

Un tribunal elvețian a respins acuzații mai grave de trafic de persoane împotriva magnatului în vârstă de 79 de ani Prakash Hinduja, a soției sale, Kamal, a fiului Ajay și a norei Namrata, pe motiv că muncitorii au înțeles în ce se bagă, cel puțin parțial. Cei patru au primit între patru și 4 ani și jumătate de închisoare.

Muncitorii erau în mare parte indieni analfabeți, care nu erau plătiți în franci elvețieni, ci în rupii indiene, depuși în bănci de acasă la care nu puteau avea acces. Trei lucrători care au fost aduși din India natală au susținut că familia le-a plătit chiar și doar 7 lire sterline (8 dolari) pentru a lucra 18 ore pe zi, mai puțin de o zecime din suma cerută de legea elvețiană, și le-a confiscat pașapoartele.

Ei au mai susținut că familia, a cărei avere este estimată la aproximativ 37 de miliarde de lire sterline, le-a permis rareori să părăsească locuința, care se află în cartierul bogat Cologny, din Geneva.

În timpul procesului, procurorii au susținut că familia a cheltuit mai mult cu câinele lor decât cu servitorii lor.

Apărarea a susținut că angajații au primit ample beneficii, nu au fost ținuți în izolare și au fost liberi să părăsească vila. Angajații „au fost recunoscători celor din familie pentru că le-au oferit o viață mai bună”, a argumentat avocatul Robert Assael.

Cei doi vârstnici Hindujas, ambii în vârstă de peste 70 de ani, nu au participat la procedurile judiciare, invocând sănătatea precară. Ajay și Namrata au participat la audieri, dar nu au fost la tribunal pentru a asculta verdictul.

În urma verdictului, acuzarea a cerut un ordin de reținere imediată pentru cuplul mai tânăr Hinduja, dar acest lucru a fost respins de judecător.

Avocații care îi reprezintă pe inculpați au spus că vor face recurs. Robert Assael, avocatul lui Kamal Hinduja, a spus că este „uşurat” că instanţa a respins acuzaţiile de trafic, dar a calificat sentinţa excesivă.

„Sănătatea clienților noștri este foarte precară, sunt persoane în vârstă”, a spus el, explicând de ce familia nu a fost în instanță. El a spus că soția lui Hinduja, în vârstă de 75 de ani, era la terapie intensivă și familia era alături de ea.

Familia Hinduja, Parkash și fratele său mai mare Gopichand, deține Grupul Hinduja, un grup multinațional cu interese în petrol, gaze și servicii bancare. Familia deține și hotelul Raffles din Londra. Al treilea membru important al familiei, de asemenea frate cu Parkash și Gopichand, Sirchand, a murit în 2023, la vârsta de 87 de ani.

Cei patru fii ai lui Parmanand, Srichand, Gopichand, Ashok și Prakash, și-au diversificat rapid afacerea de familie de miliarde de dolari. După ce Srichand Hinduja a murit în mai 2023, Gopichand a preluat funcția de președinte al imperiului. Cei trei frați rămași sunt toți cetățeni britanici.

Urmărește-ne pe Google News