Elefantul va fi plimbat la Palatul Cotroceni, Palatul de Justiţie, Parchetul General, Ministerul Justiţiei, DIICOT, Ministerul de Interne şi în Piaţa Victoriei, a relatat news.ro.
Secţia I penală din Curtea de Apel Bucureşti judecă azi, la doi ani de la protestele din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august.
Sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin.
Şedinţa este programată pentru ora 11:00.
Istoricul cazului 10 august 2018 – protestele din Piața Victoriei din București
Pe 10 august 2018, demonstrațiile antiguvernamentale desfășurate în Piața Victoriei din București s-au transformat în violențe fără precedent.
Aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, atunci când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor. Aproape 70 au ajuns la spital. Unii au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, alţii, bătuţi cu bastoane.
De cealaltă parte, au fost şi jandarmi care au necesitat îngrijiri medicale. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Ştefaniei Nistor, care a fost lovită cu pumnii şi picioarele într-o busculadă, apoi i s-a furat pistolul din dotare.
Doi ani până la primul verdict al DIICOT
Deşi toate aceste momente au fost surprinse pe imagini de jurnalişti și cetățeni, a durat aproape doi ani până când DIICOT a venit cu verdictul.
Astfel, pe 15 iulie 2020, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul protestelor diasporei din Piața Victoriei, fiind cercetate doar câteva abuzuri punctuale ale jandarmilor.
În aceeași zi, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a reacționat. Aceasta a precizat că „există posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor”.
Ulterior, pe 4 august, procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.
Două zile mai târziu, pe 6 august, CAB a amânat pentru astăzi, 10 august, discutarea acestei cereri.
Amână cauza – Admite cererile de amânare formulate în cauză şi stabileşte termen de judecată la data de 10.08.2020, ora 11.00, sala P55, pentru când se citează intimaţii care nu au termen în cunoştinţă. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 06.08.2020.
Minuta ședinței CAB din 6 august 2020:
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!