O menajera romanca a primit cea mai inalta distinctie care se poate oferi unui cetatean italian. Marioara Halip, stabilita la Torino de opt ani, a fost aleasa simbol al zecilor de mii de femei imigrante care ingrijesc italienii varstnici si a primit de la insusi presedintele Carlo Azeglio Ciampi insemnele titlului si Ordinul de Cavaler.

Povestea Marioarei e una simpla, o poveste care gaseste, parca, o noua definitie cuvantului “demnitate”. Marioara Halip, in varsta de 47 de ani, locuieste in Piemonte. E originara din satul bucovinean Marginea si traieste in Italia de opt ani. Ea si-a legalizat situatia in 2002, iar de cand se afla in Italia se ocupa de ingrijirea persoanelor in varsta. “A fost genul de slujba care mi-a dat putere sa trec peste greutatile vietii de zi cu zi”, spune Marioara.

Prima sa “pacienta”, de care s-a ocupat inca de la venirea in Italia, a murit in urma cu cateva saptamani, la varsta de 105 ani. Pentru un salariu de cateva sute de euro pe luna, Marioara trebuia sa-i poarte de grija. Nu cheltuia nimic din salariu, strangea banii si ii trimitea acasa, la cei mici.

Batrana o platea la inceput pentru ajutorul pe care i-l dadea, insa, cu timpul, banii nu i-au mai ajuns, iar femeia i-a spus ca nu ii mai poate da nici un ban in schimbul ingrijirii sale. Marioara s-a aflat in acel moment in fata unei dileme de proportii: cum se vor descurca sotul sau, copiii  ramasi in Romania fara banii trimisi de ea din Italia. “Ma atasasem de ea si nu m-a lasat inima sa plec. Stiam cat ii era de greu, dar mi-am dat seama ca daca as fi plecat as fi lasat in urma mea o drama”.

Pentru a se putea descurca cu cheltuielile, Marioara a apelat la Biserica Ortodoxa Romana din Torino, care i-a oferit neconditionat tot sprijinul. In plus, ajutata de copii –  sase dintre ei sunt in Italia, doi au ramas cu tatal in Romania – femeia a gasit in fiecare zi solutii la problemele ei. “Baietii muncesc si ei, dupa ce termina scoala pleaca la lucru”, povesteste ea. Preotul de aici, Lucian Rosu, i-a scris presedintelui italian Ciampi despre sacrificiul si demnitatea Marioarei Halip. Impresionat de aceasta poveste, seful de stat italian a hotarat decorarea femeii cu ocazia Zilei nationale a Italiei, pe 2 iunie 2005.

Saptamana trecuta insa, de 8 martie, romanca a fost din nou oaspetele presedintelui Italiei, care i-a inmanat, in cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Quirinale, insemnele titlului si Ordinul de Cavaler. Aceasta este cea mai inalta distinctie acordata vreodata de statul italian.

Sotul Marioarei, Modest Halip, locuieste in satul Marginea din Bucovina

 
 

Urmărește-ne pe Google News