Adio carne, oua, lactate! Si chiar, pentru cei mai „rezistenti” credinciosi, adio sex, injuraturi sau alcool. De la jumatatea lunii noiembrie, timp de sase saptamani, postul Craciunului este in drepturi depline. Medicii spun ca, pe de o parte, postul poate fi benefic pentru sanatate, deoarece se renunta la consumul de grasimi, dar pe de alta parte „excesele” se pot lasa cu anemii.
Cei care vor sa respecte traditia trebuie sa-si redirectioneze preferintele culinare. Pentru o familie de trei persoane, de exemplu, meniul zilnic de post costa cel putin 100.000 lei.
Un kilogram de rosii costa intre 15.000 si 25.000 lei, castravetii si ardeiul gras ajung chiar si la 40.000 kilogramul, iar salata verde costa in piata intre 3.000 si 6.000 lei bucata. Cei care postesc se pot consola insa cu cartofi, varza (15.000 lei varza rosie), fasole uscata (intre 25.000 si 30.000 lei kilogramul). O jumatate de kilogram de masline costa in jur de 25.000 de lei, iar un pachet de halva, intre 17.000 si 30.000. Cei mai pretentiosi pot manca in oras un meniu special de post, dar si pentru acesta trebuie sa bage serios mana in buzunar. O pizza vegetariana costa, de exemplu, cel putin 35.000 de lei, iar o placinta de post, cu care nu te poti nici pe departe satura, costa cam 5.000 de lei.
Medicii atrag atentia celor care tin post sa nu exagereze, pentru ca altfel pot avea probleme serioase. „Postul nu face rau, asta in conditiile in care persoanele respective se alimenteaza corect. Trebuie sa-si ia necesarul de calorii din legume, fructe sau paste. In schimb, daca se subalimenteaza, pot cadea in anemie. Batranii, in special cei care au si diverse probleme cardiace, pot avea mult de suferit daca exagereaza si tin foarte strict postul. Trebuie sa fie atente si persoanele care depun efort fizic sustinut si tin post mai mult in sensul de a renunta la mancare. In rest, daca se respecta regulile unei alimentatii sanatoase, poate fi chiar benefic, deoarece se pierd cateva kilograme. In plus, renuntarea la grasimi face bine”, ne-a declarat dr. Lucia Oana, medic coordonator la Serviciul de Ambulanta al Capitalei.
Medicii mai spun ca in anii trecuti au fost situatii in care persoane mai in varsta au lesinat chiar in biserica, la slujbele religioase, din cauza ca exagerasera cu „postul negru”.