Vili-Viorel Păun este una dintre cele nouă victime ale terorii din Hanau: tânăr, vesel, îndrăgostit, cu planuri. În urmă cu opt luni, extremistul de dreapta Tobias Rathjen, 43 de ani, i-a împușcat pe tânărul de 22 de ani și pe alte opt persoane, toți imigranți. A fost actul de furie dementă al unui rasist!
Fotografia Mercedes-ului CLS 320 ciuruit de gloanțe, cu numărul de înmatriculare HU-X-1039 a făcut înconjurul lumii: acoperit cu un film de protecție auriu, avea șapte găuri de glonț. Vili, tânărul român mort, era la volan!
În orașul Hanau, autoritățile au ridicat recent un monument pentru Vili, exact în locul în care a murit românul, care era șofer la o firmă de curierat. Crucea albă poartă inscripția: “Această cruce a fost ridicată în numele lui Iisus Hristos pentru eroul Vili-Viorel Paun”.
Două atacuri, șapte gloanțe, împușcat în cap
Vili se îndrepta spre casă pe 19 februarie, conducându-și Mercedesul argintiu, când l-a întâlnit pe Tobias Rathjen la Heumarkt. “Fiul meu văzuse împușcăturile și încercase să-l oprească pe Rathjen cu mașina. Apoi Vili l-a urmărit cu mașina până la Kesselstadt”, spune Niculescu Păun, citat de Bild.
În timpul urmăririi, Vili a apelat 110, numărul de urgență, de patru ori, dar nu a reușit să vorbească cu cineva. Linie supraîncărcată. Ultima tentativă nereușită, la 21.59. Șase minute mai târziu, Vili a murit.
Criminalul a tras în mașina fiului meu de trei ori la prima oprire și de patru ori la a doua.
Niculescu Păun, 44 de ani, tatăl lui Vili
Într-o parcare din supermarket, în fața unui bar, pe Vili l-au lovit trei gloanțe (prin parbriz și geamul din dreptul șoferului): mai întâi în piept, apoi în cap și, în cele din urmă, în umăr.
Mercedesul ciuruit, vândut cu 1.000 de euro
Multă vreme, părinții lui Vili se gândiseră ce să facă cu Mercedesul pe care fiul lor îl cumpărase cu doi ani în urmă. “La patru luni de la atac am recuperat mașina de la poliție. Nu numai că a fost ciuruită, dar a fost și complet demontată de ofițeri. Sângele fiului meu era încă peste tot, chiar și pe tavan. Am plâns, am lovit furioși mașina”, își amintește tatăl.
Niculescu și Iulia au parcat mai întâi pe strada pe care locuiesc, în Germania: “Există o grădiniță la doar zece metri distanță. Nu le-am mai putut face asta copiilor”, a spus românul, care apoi a închiriat un loc de parcare la o reprezentanță auto, cu 30 de euro pe zi.
“Două săptămâni mai târziu m-a sunat un dealer și s-a arătat interesat de Mercedes”, spune Păun. În cele din urmă l-a vândut cu 1.000 de euro. Nu a fost o decizie ușoară pentru cuplu: “Singurul nostru copil, cel mai iubit, a murit în această mașină. Sunt prea multe amintiri rele legate de ea”.
Iulia și Niculescu Păun încă se luptă cu pierderea tragică a fiului lor: “Nu dormim, cu greu putem mânca și, de asemenea, nu putem merge la muncă. Gândurile noastre se învârt doar în jurul lui Vili”. Ei cer guvernului “ca fiul nostru să fie numit oficial erou post mortem”.
De îndată ce totul se termină în Germania, Iulia și Niculescu vor să se întoarcă acasă, în România. Acolo unde este îngropat singurul lor fiu.
Pe 19 februarie 2020, atacul rasist de la Hanau s-a soldat cu 9 morți
Extremistul de dreapta Tobias Rathjen a împușcat și a ucis nouă tineri imigranți (opt bărbați și o femeie) într-un bar shisha din Heumarkt și în zona Kurt-Schumacher-Platz din Kesselstadt. Mai târziu, bărbatul din Hanau și-a ucis mama, 72 de ani, și apoi s-a sinucis.
Rathjen postase pe internet o broșură cu titlul “Mesaj către întregul popor german” înainte de actul său sângeros, în care-și prezenta viziunea rasistă asupra lumii. Ancheta despre atacul lui continuă.