Zivkovici a fost invitat la discursul liderului de la Kremlin de la Moscova. În imaginile surprinse în timpul evenimentului, el apare înregistrând cu un smartphone cuvântarea lui Putin.

Comandantul cetnicilor sârbi, o grupare ultranaționalistă care sprijină activ războiul declanșat de Rusia în Ucraina, poartă o haină militară.

Acvila bicefală, crucea și simbolul cetnicilor

Pe mâneca stângă, Zivkovici are o emblemă care conține acvila bicefală și crucea sârbă, principalele simboluri heraldice ale identițății naționale a poporului sârb de-a lungul secolelor, iar pe cea dreaptă este un simbol asociat cu cetnicii sârbi (craniul și oasele încrucișate).

Însemnele vizibile de pe haina lui Zivkovici

Originea cuvântului „cetnic” este cuvântul sârb četa (n.r. – companie militară) sau cuvântul turc çete (n. r. – bandă de criminali).

„Apăr națiunea rusă fraternă împotriva banderiților”

Zivkovici a luptat în conflictele din Bosnia și Kosovo, dar si alături de separatiștii proruși în estul Ucrainei, sprijinind Rusia în capturarea Crimeei (2014) și a unei părți din Donbas.

Zivkovici și a declarat, într-un interviu, că „apără națiunea rusă fraternă împotriva banderiților”. 

Născut la Krujevac, militar de carieră, el a primit 4 decorații din partea Federației Ruse și are un pașaport din partea provinciilor anexate ilegal din estul Ucrainei.

Zivkovici și emblema grupării paramilitare

A fost arestat în Serbia în 2018, sub acuzația de luptă sub un alt steag, dar a fost eliberat ulterior.

Mulți dintre mercenarii grupării cetnicilor sunt soldați experimentați care au luptat, printre altele, în fosta Iugoslavie.

Nu este clar câți mercenari sârbi a adus în Ucraina, dar, potrivit portalului Direktno.hr, aceștia luptă în Ucraina pentru 200 de euro pe lună.

Procuratura ucraineană investighează acțiunile grupării paramilitare din Serbia în actualul război declanșat de Rusia în Ucraina. Zivkovici se află pe lista criminalilor de război publicată de „Centrul de Cercetare a crimelor împotriva securitătii naționale a Ucrainei”.

În 2022, au apărut informații că mercenarul fost rănit pe front, fiind văzut mergând sprijinindu-se de cârje.

Zivkovici, în mijloc, alături de cetnici

Acuzat de tentativă de spionaj în România. Ce a vizat

Pe parcursul anului 2017, Zivkovici a intrat de mai multe ori în România, prima dată în luna mai, ajungând în Constanța din Luhansk, via Moscova și Budapesta.

Potrivit SRI, era preocupat de „configurarea unei rețele informative, de identificarea persoanelor cu diferite niveluri de acces, a locațiilor, de recunoaștere în teren și marcarea cu GPS a diferitelor obiective”. Sârbul dorea să obțină informații și fotografii cu baza militară Mihail Kogălniceanu și cu radarele României de la Marea Neagră.

Vreau să subliniez că cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau niciunei informații clasificate.

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, în 2017:

După ce l-a depistat la baza de la Kogălniceanu, Curtea de Apel l-a declarat indezirabil pentru 15 ani, la propunerea SRI, iar comandantul sârb a trebuit să părăsească țara noastră „de îndată”.

„Bratislav Zivkovici este comandantul organizației Cetniciki Pokret. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste”, declara, la acea vreme, purtătorul de cuvânt al SRI.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News