În deschiderea textului său, editorialistul evocă o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei din 11 martie, în care Serghei Șoigu, ministrul apărării, a declarat că se primesc „un număr mare de cereri de la voluntari din diferite ţări care ar dori să vină în Republicile Populare Lugansk şi Doneţk pentru a participa la eliberare”. Potrivit acestuia, cel mai mare număr este din țările din Orientul Mijlociu, peste 16.000 de cereri.
Anton Lavrov îl citează, în editorialul său, pe președintele Vladimir Putin, care i-a invocat pe cei „care vor să vină să ajute oamenii care locuiesc în Donbas pe bază de voluntariat”. „Trebuie să-i sprijinim să ajungă în zona de război”, a spus Putin.
Pe termenul de „voluntar” apasă și analistul militar când vorbește de mercenarii sirieni și subliniază că „admiterea luptătorilor voluntari din Orientul Mijlociu în Donbas nu trebuie privită ca un răspuns simetric de PR la adunarea Legiunii Internaționale de către Ucraina”.
Analistul militar admite că majoritatea cererilor pentru a lupta pentru Rusia sunt depuse din Siria.
Mulți dintre acești oameni au vastă experiență de luptă specifică în orașe, în așezări mari și mici, cu clădiri una lângă cealaltă, în condițiile unui conflict violent. Și asta este exact ce le lipsește forțele Republicilor Populare astăzi.
Analistul militar Anton Lavrov, într-un editorial din cotidianul Izvestia:
„Corespondentul de război Izvestia în Republica Populară Luhansk” punctează că „nu toți cei care și-au exprimat dorința de a veni în Donbas sunt comandouri hârșite în lupte, dar pot fi utili. Chiar și după ce inamicul a fost alungat din teritoriul pe care l-a ocupat, acesta trebuie controlat prin patrule și puncte de control, să lupte cu rămășițele organizațiilor teroriste și naționaliste”.
„Decisive vor fi loviturile armatei, nu ale prietenilor din Siria sau Somalia”
În final, Anton Lavrov crede că „niciuna dintre părțile conflictului nu va putea sta pe spatele voluntarilor ori mercenarilor”.
„Decisive vor fi loviturile comandate de ofițerii și contractorii armatelor regulate, nu de prietenii din Siria, Canada sau Somalia. Ele vor rămâne doar un instrument auxiliar”, spune el.
- Din 2015, contribuind cu o forță de aproximativ 5.000 de militari, majoritatea cu atribuții de sprijin aerian, consultanță și operațiuni speciale, Moscova a stabilizat guvernul sirian asediat de forțe rebele.
- În bătălia pentru Alep, din 2016, mai multe atacuri coordonate de o coaliție ruso-siriană au cauzat moartea a peste 440 de civili, printre care și 90 de copii, potrivit organizației Human Rights Watch.
Anton Lavrov, absolvent al Universității Tehnice de Stat din Tver, este analist militar pentru ziarul Izvestia. Domeniile sale de expertiză sunt reforma militară rusă, industria rusă de apărare, războiul ruso-georgian din 2008, conflictul din estul Ucrainei și operațiunea rusă din Siria.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: Profimedia