Cuprins:
Evgheni Prigojin, magnatul rus care conduce grupul de mercenari Wagner, puternic implicat în invazia din Ucraina, i-a spus personal lui Putin că generalii săi gestionează prost războiul, au declarat doi oficiali americani familiarizați cu această chestiune.
Criticile lui Prigojin au reflectat ceea ce omul de afaceri a spus public timp de mai multe săptămâni, au declarat oficialii, vorbind sub anonimat.
Însă faptul că el s-a simțit suficient de confortabil încât să critice deschis efortul de război în fața lui Putin arată că influența lui crește, pe fondul eșecurilor Moscovei în Ucraina, scrie cotidianul american.
De asemenea, acest lucru evidențiază poziția nesigură a liderilor militari ruși, care au fost criticați de Prigojin și de alții, după luni de erori și înfrângeri pe front.
Washington Post a relatat anterior, citând surse din serviciile secrete, că o persoană din cercul restrâns al lui Putin și-a exprimat dezacordul direct față de modul în care acesta a gestionat războiul din Ucraina. Numele acestei persoane nu a fost însă divulgat la momentul respectiv.
Nemulțumirea lui lui Prigojin față de ministerul rus al apărării și tensiunile tot mai mari dintre acesta și Serghei Șoigu reprezintă, de asemenea, subiectul unui raport separat al serviciilor de informații americane, care a circulat printre oficialii de la Washington.
Nemulțumirile „bucătarului lui Putin”
Timp de ani de zile, Prigojin a operat în umbra puterii ruse, negând legăturile cu faimosul grup de mercenari ruși Wagner și cu „fabrica de troli” din Sankt Petersburg, acuzată de americani că a încercat să influențeze campania prezidențială americană din 2016.
Din afara structurilor oficiale, el a ajutat la promovarea obiectivelor externe ale Kremlinului și și-a câștigat porecla de „bucătarul lui Putin”, datorită faptului că deține un restaurant din Sankt Petersburg pe care Putin l-a frecventat cândva și o companie de catering care are contracte profitabile cu statul.
Dar în ultimele săptămâni, Prigojin a ieșit în evidență, recunoscând pentru prima dată că a condus Wagner și atacând public conducerea militară rusă pentru greșelile sale.
„Aceasta este poziția politică publică pe care a dorit-o: Eu sunt Evgheni Prigojin. Sunt aici pentru a vă spune adevărul și voi face treaba”, a explicat un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului.
Potrivit raportului serviciilor de informații americane care a circulat la Washington, Prigojin și-a exprimat opinia că Ministerul rus al Apărării se bazează prea mult pe Wagner și nu oferă grupului de mercenari suficienți bani și resurse pentru a-și îndeplini misiunea în conflict, au declarat persoanele care au citit raportul.
Oficialii serviciilor de informații americane consideră că Prigojin este autorul unui clip video care a circulat recent pe rețelele sociale și în care apar soldați Wagner care se plâng de lipsa alimentelor și proviziilor de bază – un mijloc de a face presiuni asupra Kremlinului pentru a crește finanțarea grupului său de mercenari.
„Decizia lui Prigojin de a-l confrunta pe Putin este doar cel mai recent semn al nemulțumirii sale”, a declarat o persoană care a citit raportul.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze interacțiunea dintre Prigojin și Putin. Prigojin nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin intermediul firmei sale de catering, scrie Washington Post.
Ascensiunea lui Prigojin
De când a început războiul, Prigojin i-a folosit pe ministrul Apărării Șoigu și pe generalii de top drept ținte ale criticilor, în vreme ce el s-a poziționat, prin contrast, ca un lider dur, capabil să demonstreze rezultate pe câmpul de luptă din Ucraina.
Grupul său paramilitar – format din veterani căliți în luptă, acuzați de încălcări ale drepturilor omului, care operează în afara structurii militare rusești oficiale – a desfășurat o ofensivă pentru a cuceri Bahmut, un oraș din regiunea Donețk deținut încă de forțele ucrainene.
Unii analiști o văd ca pe o încercare de a arăta că soldații săi pot face progrese chiar în timp ce restul armatei ruse bate în retragere. Rezultatul este o aparentă revitalizare a statutului său în cercul intim al lui Putin, statut care anterior fusese pus în pericol de certurile cu înalții oficiali ruși.
„El a crescut cu adevărat în toate aceste luni”, a declarat pentru Washington Post Marlene Laruelle, directoare a Institutului pentru Studii Europene, Ruse și Eurasiatice de la Universitatea George Washington. „Războiul i-a oferit posibilitatea de a avea acces la Putin mai mult ca niciodată”, a adăugat experta.
Cu figuri precum Prigojin și liderul cecen Ramzan Kadîrov, care își exprimă public criticile la adresa armatei ruse, „dimensiunea ascunsă a statului rus devine din ce în ce mai vizibilă”, a concluzionat Laruelle.
Efectul criticilor
În orice caz, criticile lui Prigojin – și ale altora – par să fi avut efect. Interacțiunea sa cu Putin a fost urmată de o abordare mai dură a războiului.
După eșecurile repetate ale armatei ruse, care a pierdut mii de kilometri pătrați de teritoriu, Putin a ales pentru prima dată un comandant general care să conducă efortul de război din Ucraina. Numirea din această lună a umplut un vid de conducere pe care analiștii militari l-au citat ca fiind unul dintre motivele pentru care Moscova a avut probleme pe câmpul de luptă.
Prigojin a salutat alegerea lui Putin într-o declarație publicată de compania sa de catering pe site-ul rusesc de socializare VK, numindu-l pe Serghei Surovikin, noul general în funcție, un „personaj legendar” născut pentru a servi Patria și „cel mai competent comandant” din armata rusă.
Surovikin este cel care și-a câștigat porecla de „generalul Armageddon” în Siria, după ce armata rusă a devenit cunoscută pentru atacurile sale nediscriminatorii asupra țintelor civile.
Apoi, Rusia a trecut recent în mod mai ferm la tactici mai dure cu impact asupra civililor, în special după bombardarea podului Crimeii care leagă Rusia de peninsula ocupată.
Moscova a atacat centrul Kievului cu rachete și a lovit infrastructura energetică ucraineană cu o cantitate limitată de muniții ghidate cu precizie, pentru a provoca pene de curent. De asemenea, forțele ruse au început să folosească drone de luptă iraniene pentru a lovi infrastructura critică și pentru a teroriza civilii.
Rușii din linia dură, inclusiv cei care îl susțin pe Prigojin, au îndemnat de mult timp Kremlinul să folosească o astfel de strategie împotriva centrelor urbane, indiferent de impactul asupra populației civile din Ucraina. Ultimele mișcări ale lui Putin le-au făcut astfel jocul.
„El crede că încă mai poate câștiga, motiv pentru care aruncă tot ce poate în această situație”, a declarat Fiona Hill, o fostă oficială a Casei Albe, expertă în chestiuni rusești și eurasiatice.
„O frăție criminală bazată pe principiile Evului Mediu”
Nu este clar deocamdată dacă Prigojin se concentrează în primul rând pe obținerea unei influențe mai mari în domeniul apărării și securității sau dacă nutrește ambiții politice mai mari pentru el sau pentru cei apropiați lui, scrie Washington Post.
În condițiile în care criticile publice la adresa lui Putin sunt încă tabu, Șoigu a fost cel care a suportat cea mai mare parte a nemulțumirilor legate de conflict.
În ultimele luni, potrivit unei evaluări a Ministerului britanic, acesta a fost „marginalizat în cadrul conducerii ruse, comandanții operaționali informându-l direct pe președintele Putin cu privire la cursul războiului”.
Prigojin, între timp, s-a prezentat ca o alternativă mai extremă și mai lipsită de prejudecăți.
Un videoclip care a început să circule pe rețelele dsociale rusești în septembrie l-a arătat pe omul de afaceri recrutând potențiali luptători într-o închisoare rusă. Prigojin a răspuns ulterior criticilor privind eforturile sale de recrutare a deținuților, printr-o declarație publicată pe VK de firma sa de catering.
„Cei care nu vor mercenari sau prizonieri care să lupte, cărora nu le place acest subiect, trimiteți-vă copiii pe front”, a declarat el. „Este vorba fie de ei, fie de copiii voștri, decideți pentru voi înșivă”, a adăugat el.
Aproximativ o săptămână mai târziu, Putin a ordonat mobilizarea a aproximativ 300.000 de rezerviști pentru a reface forțele epuizate. În urma decretului, alte câteva sute de mii de bărbați au ales să fugă din Rusia.
Hill a explicat că Prigojin și ceilalți nu aveau motiv să acapareze atenția publică înainte ca războiul să înceapă să meargă prost pentru armata rusă. „Faptul că oamenii încep să se promoveze în acest fel arată că sistemul (de putere) este cu adevărat sub presiune”, a spus fosta oficială, în prezent expertă la think-tank-ul Brookings Institution.
Rolul public din ce în ce mai proeminent al unor figuri precum Prigojin și Kadîrov în efortul de război îi irită pe unii oficiali ruși, care îi văd ca pe niște rebeli, care joacă după propriile lor reguli.
„Aceasta nu este Rusia. Este o frăție criminală bazată pe principiile Evului Mediu”, a declarat un oficial rus într-un interviu.