„Astăzi a fost ultima zi a grupului Mozart. Faptul că numele și organizația au devenit obiectul unor proceduri judiciare a fost o distragere prea mare a atenției de la misiunea noastră principală: antrenarea soldaților ucraineni și protejarea civililor de pericole”, a scrie Milburn pe conturile sale de Twitter și Instagram.
Grupul Mozart, o fostă organizație militară americană independentă, fondată pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva rușilor, suferă de o lipsă clară de armonie, a relatat The Times. Mesaje pe Twitter furioase din partea liderilor grupului a adus o notă discordantă asupra eforturilor membrilor Mozart, care se mândresc cu antrenarea soldaților ucraineni fără experiență și salvarea civililor în unele dintre orașele și satele vizate de rachetele și artileria rusă.
Condus de colonelul Andy Milburn, un veteran al Corpului de Marină al SUA și comandant de operațiuni speciale, Grupul Mozart nu se angajează în luptă, dar a fost, totuși, descris ca încercând să contracareze Grupul de mercenari Wagner, care acționează ca o forță de luptă pentru Kremlin.
Diviziunile din grup au apărut atunci când a izbucnit un război al declarațiilor între Milburn, fondatorul și directorul executiv, și Andy Bain, directorul financiar. Potrivit lui Milburn, Bain a confiscat toate vehiculele lui Mozart din Kiev. Apoi a refuzat să le elibereze până când Milburn își dă demisia și-i predă comanda, sau, așa cum i-a transmis fostului colonel: „cumpără-le pentru o sumă de 5 milioane de dolari”.
Milburn a respins informațiile potrivit cărora acționarii Mozart l-ar fi concediat din funcția de CEO: „Sunt știri false [și] originea lor este Andy Bain, fostul director financiar demis de mine în decembrie”, a scris Milburn pe Twitter.
Milburn, care a servit în marina americană timp de 31 de ani și și-a încheiat cariera comandând forțele de operațiuni speciale împotriva ISIS în Siria, a spus că l-a demis pe Bain, acuzându-l de nereguli financiare. El a susținut că Bain încerca să închidă Mozart și l-a acuzat că are „legături extinse cu Rusia”.
https://twitter.com/andymilburn8/status/1620509157370769408?ref_src=twsrc%5Etfw
Pentagonul nu a sprijinit eforturile aparent altruiste ale Grupului Mozart, care este văzut la Washington ca adaugând complicații unui mediu de război deja complex.
Milburn neagă că Mozart este o companie militară privată. „Nu purtăm arme, sarcinile noastre sunt umanitare”, a spus el. Organizația sa se bazează pe donații private. Voluntarii Mozart, inclusiv foști militari britanici, operează în Bahmut, în estul Ucrainei, localitate care a fost vizată de Grupul Wagner.
Surse americane din apărare au spus că unul dintre dezavantajele existenței unei organizații independente precum Mozart în războiul din Ucraina a fost că nu aveau sprijin diplomatic sau oficial și, prin urmare, nu puteau fi recuperați de o echipă de salvare militară americană, dacă aveau nevoie de ajutor.
„De asemenea, Mozart se adaugă la percepția Rusiei că e în război cu Occidentul, și în special cu SUA, chiar dacă grupul se află în Ucraina pentru acțiuni de pregătire și ajutor”, a spus o sursă.
Până în august, Mozart a desfășurat trei echipe de foști soldați, două echipe pentru antrenament militar, una pentru extragerea civililor din linia frontului, fiecare costând până la 100.000 de dolari pe lună cheltuieli, potrivit unui e-mail de strângere de fonduri de la liderul public al grupului, Andy Milburn.
Andy Bain, un om de afaceri din Kiev din anii 2000 și fost pușcaș marin, a intentat un proces în Wyoming, unde Mozart este înregistrată ca societate cu răspundere limitată, acuzându-l pe Milburn de fraudă financiară, conduită sexuală greșită, spargere, tentativă de mită, eludarea regulamentelor de transfer al armelor americane și chiar amenințarea unui general american în retragere.
Bain cere instanței să-l îndepărteze pe Milburn din companie și să-l oblige să plătească daune de peste 50.000 de dolari. Potrivit lui Bain, care spune că este acționarul majoritar al Mozart, Milburn a prezidat grupul „într-o manieră care i-a determinat pe ofițerii militari ucraineni superiori să îi ceară să se întoarcă acasă și să nu mai salveze țara noastră”, scrie The Intercept.