Agenția Centrală de Informații notează că, potrivit rezistenței belaruse, care a publicat informația pe canalul de Telegram Hajun Proiect Belarus, în seara zilei de 23 august, o parte din taberele wagneriților din Belarus erau demontate.

 

Convoaiele se îndreaptă probabil în direcția graniței cu Federația Rusă, dar serviciile speciale din Belarus încearcă să împiedice plecarea vehiculelor mercenarilor.

Grupul de monitorizare Hajun a mai scris că în satul Țel, lângă tabăra de mercenari „PMK Wagner”, au început întreruperi serioase ale internetului mobil.

În seara zilei de 23 august, un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în regiunea Tver din Rusia, Rosaviatsia a anunțat că printre pasageri se afla liderul PMK „Wagner” Evgheni Prigojin.

Canalul Grey Zone Telegram, care este apropiat de Wagner, susține că avionul lui Prigojin a fost doborât de focul antiaerian. De asemenea, un act terorist la bord este considerat o versiune a prăbușirii avionului lui Prigojin.

Canalul Telegram VChK-OGPU, apropiat de Wagner PMC, a raportat că trupurile lui Prigojin și ale adjunctului său, Utkin, au fost descoperite și identificate, Gray Zone a adăugat că „Prigojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor ruși”.

În același timp, pe rețeaua Telegram a fost publicat un videoclip în care bărbați care se presupune că sunt mercenari Wagner au declarat că „încep deja”, după ce au primit informații despre moartea lui Prigojin.

Într-unul dintre videoclipurile publicate pe rețelele de socializare, un grup de mercenari stă lângă drum și unul e auzit: „Se vorbește mult despre ce va face Wagner în această situație. Vom spune un lucru: deja începem. Așteptați-ne!”

Într-un alt videoclip, probabil un alt mercenar Wagner dă vina direct pentru uciderea lui Prigojin pe „micul ticălos de la Kremlin”, făcând aluzie la Vladimir Putin. „Practic, o comandă către toate unitățile noastre… Știi unde sunt îngropate armele tale, mitralierele, BC, grenadele… Cu toții vedem că acest diavol a făcut-o. Așteaptă comenzi suplimentare!”, spune wagneritul, conform Observatorul.

Evgheni Prigojin a condus o rebeliune armată eșuată în Rusia, pe 24 iunie, și timp de 24 de ore a mărșăluit cu mercenarii săi spre Moscova. După ce a oprit ceea ce a numit „Marşul dreptăţii”, Prigojin și trupele sale au trecut granița și s-au instalat în mai multe tabere în Belarus.

Șeful Wagner a plecat de acolo la începutul lunii iulie și a călătorit prin Rusia, dar mercenarii au rămas cantonați în tabere din care acum se spune că vor să plece și să ajungă în Rusia.

Urmărește-ne pe Google News