RĂSPUNS: Potrivit Codului Civil, dacă ramurile pomilor din curtea cuiva se întind peste proprietatea altcuiva, acesta din urmă este îndreptățit, să păstreze fructele , în cazul de față, merele, căzute la el în mod natural:

„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, stabilește actul normativ.

Pe de altă parte, legea prevede și că fiecare proprietar trebuie să permită accesul vecinului în curte pentru tăierea ramurilor și culegerea fructelor (merelor, perelor etc.), în schimbul unei despăgubiri, dacă așa stabilesc cei doi, de comun accord: „Proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său, pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul, stabilește Codul civil, cu precizarea că obligația se menține dacă trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.

Pe fond, legea prevede că arborii pot fi sădiți la o distanță de minimum doi metri de linia de hotar. Excepție fac arborii mai mici de doi metri, plantațiile și gardurile vii.

În fine, potrivit Codului Civil, nerespectarea distanței minime îndreptățește vecinul să ceară scoaterea sau tăierea pomilor, la înălțimea cuvenită, pe banii proprietarului care i-a plantat. Așadar, dacă nu ați convenit altfel, de comun acord, merele căzute în ograda dv. vă aparțin.

Citește și: Despăgubiri pentru sonda amplasată pe un teren privat

Urmărește-ne pe Google News