Atunci cand temperatura scade sub 10 grade Celsius, iar hrana se imputineaza, unele dintre animalele salbatice se pregatesc de hibernare. Muzeograful Nastase Radulet, de la Muzeul Grigore Antipa din Capitala, ne-a spus ce se intampla de fapt in aceasta perioada. ‘Cele mai cunoscute animale de la noi care hiberneaza sau intra intr-o stare de repaus sunt ursul, marmota, popandaul, parsul, soarecele saritor de camp, soarecele de mesteacan, harciogul, ariciul, bursucul si liliacul. Timp de 3 sau 5 luni, functiile organismului sunt reduse la minimum’, ne-a spus specialistul Muzeului Antipa. Animalele isi fac din timp provizii si isi pregatesc culcusul. Cand se incalzeste, se trezesc pentru a se hrani, dar se reintorc in vizuina imediat ce temperatura scade.
Ursul
Inainte de a intra in starea de repaus, ursul strange in scorburi si pesteri muschi si frunze. Ca sa faca fata perioadei lungi de somn, mananca foarte mult pentru a acumula grasimi. Se spune ca in momentul in care intra in vizuina, isi sterge urmele.
Ariciul
In timpul repausului de iarna, ariciul se face ghem, pentru a se apara de pradatori si pentru a-si pastra constanta temperatura corpului. In mod normal, el respira de 40 de ori pe minut, insa in aceasta perioada o face de numai 6 ori pe minut.
Marmota
Inainte de hibernare, marmota aduna multe seminte cu care isi aprovizioneaza vizuina. Si la ea functiile organismului isi reduc activitatea, astfel ca inima ii bate doar de 4 ori pe minut, in loc de 70, cum se intampla in mod obisnuit.
Parsul
Nici parsilor nu prea le place iar-na, asa ca atunci cand temperatura scade foarte mult si nu se mai gaseste hrana, intra in vizuini. Ei hiberneaza grupati, ghemuiti unul in altul, si se trezesc din cand in cand pentru a manca.
Liliacul
In sezonul rece, liliecii se refugiaza in pesteri, unde cauta un loc ferit de curentii de aer, cu temperatura si umiditate constante. Izolati sau in grupuri, ei se agata cu picioarele de tavan si pana primavara dorm inveliti in propriile aripi.