”Mergem la război, frate”, spune un militar american care ajută la încărcarea camioanelor undeva în Carolina de Nord, la Baza Bragg, potrivit Reuters.
El și tovarășii săi, în jur de 600 de militari, în mare parte tineri, fac parte din forța de aproximativ 3.500 de oameni trimisă în Orientul Mijlociu.
Prima oprire pentru cei mai mulți: Kuwait. Destinația finală este însă secretă.
Un soldat din Virginia spune pentru Reuters că nu a fost câtuși de puțin surprins la sosirea ordinelor.
”Urmăream știrile, cu tot ce se întâmpla acolo. Apoi, am primit un mesaj de la sergent care spunea: ”Nu pleca nicăieri”. Și asta a fost”, relatează militarul, sub acoperirea anonimatului.
”Președintele a chemat Divizia 82”
”Asta e misiunea, omule”, exclamă Brian Knight, un veteran care a servit în Orientul Mijlociu în cinci misiuni diferite.
Lucrează în prezent pentru United Service Organizations, o organizație caritabilă care funcționează pe lângă Armata SUA.
”Ei răspuns acum apelului urgent al Americii. Sunt gata să plece. Președintele a chemat Divizia 82”, mai spune Knight.
Si soldații răspund într-adevăr, în timp ce își încarcă în camioane rucsacii de 34 de kilograme, care conțin echipamentul necesar, de la vesta antiglonț la îmbrăcăminte, muniție și evident, arma de asalt M-4.
O misiune învăluită în mister
În vreme ce mulți militari ai Diviziei 82 Aeropurtate – cea mai mobilă unitate a Armatei SUA – sunt obișnuiți cu desfășurările rapide în teatrele de operațiuni, situația de acum este diferită, spune locotenent colonelul Mike Burns, un purtător de cuvânt al Armatei.
Băieții sunt nerăbdători să plece, dar nimeni nu știe cât vor sta acolo. Asta e cea mai grea parte
Mike Burns, purtător de cuvânt al Armatei SUA
Militarii au primit ordine stricte să nu își aducă telefoanele mobile sau alte dispozitive electronice de comunicare, de teamă că mișcările lor ar putea fi urmărite.
”Suntem o brigadă de infanterie. Misiunea noastră primară este să luptăm la sol. Mai real de atât nu se poate”, mai spune Burns.
Pentru un sergent de 34 de ani, plecarea în misiune a însemnat sfârșitul abrupt al vacanței alături de familia sa.
Ordinele sale au sosit când se afla în permisie, în Florida, și plănuia să își ducă fetițele în vizită la niște rude și poate la Walt Disney World.
”Abia am ajuns și am primit ordinul să mă întorc la bază. Soția mea știe procedura. A trebuit să plec”, spune sergentul.
Amenințarea iraniană
Prin suplimentarea trupelor din Orientul Mijlociu, dar și prin declarațiile războinice ale lui Donald Trump, administrația de la Washington încearcă să se asigure că va descuraja, pe cât posibil, o lovitură la scară largă a Iranului.
Secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, Ali Shamkhani, a declarat marţi că Teheranul a identificat ”13 scenarii” pentru o ”răzbunare puternică” împotriva Statelor Unite în urma uciderii generalului Qassem Soleimani, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Cel mai slab din cele 13 scenarii este un coşmar istoric pentru SUA. Răzbunarea nu include doar o singură operaţiune.
Secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, Ali Shamkhani,
Mai mult, ”toate forţele Axei Rezistenţei îşi vor lua o revanşă severă”, a continuat el, făcând referire la grupări aliate Iranului, precum Hezbollahul libanez, Hamasul palestinian, gruparea yemenită Ansurala sau Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene.
”Dacă trupele americane nu pleacă din regiunea noastră pe propriile lor picioare şi în poziţie verticală, vom face în aşa fel încât să plece la orizontală”, a mai susţinut responsabilul iranian, semnalând că Iranul monitorizează bazele şi trupele americane din regiune. ”SUA au asasinat un erou naţional şi nu putem rămâne indiferenţi”, a conchis el.