Românul cu venit mediu poate cumpăra astăzi, cu salariul lunar, mai puţin decât în 2010, deşi lefurile au crescut de atunci cu aproape un sfert.
Calculele făcute de reporterii ziarului Libertatea arată că preţurile celor mai multe produse şi servicii de bază au crescut mai mult decât salariul mediu pe economie, ceea ce înseamnă, de fapt, că puterea de cumpărare a românilor a scăzut între 2010 şi 2015 sau, mai simplu, că acum salariile ne permit să cumpărăm mai puţin.
Dacă alimentele de bază s-au scumpit totuşi în limite suportabile, nu acelaşi lucru îl putem spune despre utilităţi sau despre micile vicii.
“Sunt mult mai atent astăzi la consumul maşinii decât în 2010, mergem mai rar la cumpărături şi controlez mai atent temperatura centralei termice. Dacă rămâneam branşat la încălzirea centrală, plăteam acum de cel puţin trei ori mai mult decât în 2010”, ne-a spus Gigi B., un bărbat de 60 de ani, care câştigă mai mult decât în 2010, dar tot nu se ajunge cu banii.
Doar pâine ne permitem mai multă
Singurul aliment pe care românii şi l-ar putea permite în cantităţi mai mari decât în 2010 este pâinea. Acest lucru se întâmplă însă datorită unor decizii recente. Pentru că preţul pâinii a scăzut cu o zecime în ultimul an, din modificarea TVA, valoarea acestui aliment este astăzi cu doar 8% mai mare decât în 2010.
Celelalte alimente de bază s-au scumpit cu mult mai mult. Preţul laptelui şi al produselor din lapte a crescut cu 23%, exact cât salariul, iar legumele s-au scumpit cu mai mult de o treime. În tot acest timp, salariul mediu a urcat de la 1.428 de lei la 1.857 de lei, deci cu doar 23%.