Am cazut in barbie acum cateva zile si m-am ales cu un dinte din fata rupt. Problema este ca in afara de faptul ca ma deranjeaza estetic, am niste du-reri ingrozitoare cand mananc, mai ales alimente foarte fierbinti sau reci. Cum se poate rezolva?
G. P., Bucuresti
Trebuie sa va prezentati de urgenta la un cabinet stomatologic. Incisivul dumneavoastra central sau lateral care are fractura coronara necesita ingrijiri imediate. In primul rand, medicul dentist va verifica daca este fracturat numai smaltul sau este afectata si dentina dintelui. Daca este fracturat doar smaltul, de obicei dintele nu este sensibil. In general, in momentul in care linia de fractura afecteaza si dentina, sensibilitatea dintelui la rece-cald precum si la atingerea zonei fracturate este crescuta.
Acest lucru se intampla deoarece dentina, spre deosebire de smalt, are terminatii nervoase care sunt sectionate in momentul fracturii de coroana dentara. De asemenea, medicul dentist va verifica daca nu cumva in urma fracturii coronare s-a deschis camera pulpara. In afara de examenul clinic direct este deosebit de utila realizarea unei radiografii. In cazul in care camera pulpara nu a fost deschisa, dentina si implicit pulpa dentara aflata sub ea sunt protejate de expunerea la cald-rece si microbi prin aplicarea unei paste cu hidroxid de calciu peste care se pune un ciment dentar.
Dupa aproximativ sase saptamani se poate face reconstituirea dintelui cu material compozit sau prin realizarea unei coroane (dintele se imbraca). In cazul fracturilor coronare fara deschiderea camerei pulpare este foarte important sa va prezentati periodic la control pentru a fi testata vitalitatea dintelui (in urma fracturii pulpa dentara se poate necroza in timp).
Daca testele de vitalitate sunt negative si indica necrozarea pulpei dentare trebuie facut tratament endodontic ce se incheie cu obturarea canalului. In cazul in care camera pulpara este deschisa, dintele este extrem de dureros, pulpa dentara fiind expusa direct. In aceasta situatie se face direct extirparea pulpara sub anestezie, urmata de obturatia de canal. Apoi se face reconstituirea dintelui prin obturatie (plomba) sau prin coroana.
Trebuie mentionat ca fractura coroanei dintilor permanenti tineri, la copii, de cele mai multe ori beneficiaza de o conduita terapeutica dife-rita decat cea prezentata mai sus.
Andrei Tirpea
Medic dentist