Scăpăm de «bolnavii falşi»
De exemplu, există cazuri când o persoană care ştie că nu are o boală gravă se internează sub un pretext fals doar pentru a beneficia de un pachet de analize complet achitat de CNAS. În acest caz, datorită coplăţii, el va băga mâna în buzunar pentru consultaţia medicală, pentru analize şi pentru fiecare zi de internare. Cum suma va fi prea mare, ţinând cont că “pacientul” viza doar un set de analize, respectivul va prefera să meargă la medicul de familie, unde va plăti o consultaţie şi un set de analize mai ieftine. Astfel, medicul care s-ar fi ocupat de “pacientul fals” e disponibil pentru un caz real, iar spitalul va câştiga un pat liber pentru cineva care chiar ar fi avut nevoie.
Ziua de spitalizare va costa între 20 şi 80 de lei
Ministerul Sănătăţii a stabilit pentru fiecare tip de spital că internările vor fi împărţite în două categorii. E vorba de spitalizare de zi, adică îngrijiri medicale pentru mai puţin de 12 ore. În acest caz, pacientul va plăti între 20 şi 60 de lei pe zi. Mai există spitalizarea continuă, adică internare pe toată durata necesară rezolvării problemei medicale, când pacientul va achita între 40 şi 80 de lei pe zi.
Cine e scutit
Pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei/lună, minorii, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, cuprinşi într-o formă de învăţământ, lăuzele şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate (dializă, diabet, cancer, etc.) nu vor plăti coplata af e r e n t ă afecţiunii respective.
«O să mă tratez acasă cu plante ca pe vremea bunicii»