Acordă primul ajutor
Mai întâi, cel rănit trebuie scos din situaţia critică. Cel mai important este ca accidentatul să poată avea aer şi să i se facă masaj cardiac extern. La nevoie, se aplică respiraţia gură la gură.
Dacă persoana este rănită uşor, se şterge plaga şi se dezinfectează, apoi se aplică un pansament steril.
Dacă rana este profundă, nu se dezinfectează, ci se pune un pansament steril. În cazul în care există un corp străin, nu se scoate, fiindcă poate produce hemoragii grave.
Dacă este vorba de o fractură, nu se atinge şi nu se masează locul, ci se imobilizează zona afectată. În cazul fracturării coloanei, prin cădere de la înălţime, dacă accidentatul nu poate mişca mâna sau piciorul, sau dacă nu le simte, se aşteaptă sosirea medicului.
Pentru loviturile la cap, se aşază accidentatul în poziţie laterală, cu partea rănită în sus.
Dacă este o hemoragie, se comprimă plaga cu pumnul timp de 10 minute, apoi se aplică un pansament. La nevoie, în cazul membrelor, se pune un garou, dar nu mai mult de 30 de minute şi apoi se duce rănitul la spital.
În cazul arsurilor uşoare, se scufundă partea arsă în apă curată, 10 minute. Dacă sunt grave, nu se ating hainele lipite de piele şi se acoperă zona cu lenjerie curată şi sterilă pentru a evita infectarea.
Unde suni
Anunţă Salvamontul (0244.31.31.31 – pentru Valea Prahovei) sau Jandarmeria Montană, la 112.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!