Alege corect locul. Nu instala “tabăra” în apropierea apelor stătătoare, care le priesc de minune ţânţarilor, şi nici în zone cu foarte multă verdeaţă (copaci, arbuşti, ierburi înalte), preferate de păianjeni, căpuşe, gândaci.
Alungă-le cu produse speciale. Spray-uri, loţiuni, creme – găseşti, în magazinele de profil, o gamă foarte variată. Unele previn înţepăturile, altele calmează pielea înţepată de insecte, reducând inflamaţia, roşeaţa şi mâncărimea. Bazează-te în special pe cele dintâi: pulverizează-le în aer, în jurul locului în care campezi şi în interiorul cortului pe care îl închizi apoi cât mai bine, urmând să-l aeriseşti, ulterior, doar prin geamul prevăzut cu plasă.
Ia-ţi şi o brăţară anticăpuşe
Aceste accesorii colorate, destul de şic, sunt îmbibate cu uleiuri naturale care, datorită căldurii degajate de corp, emană continuu un parfum ce ţine la distanţă căpuşele, ţânţarii şi alte insecte.
Aprinde făclii de grădină. Mai poţi folosi şi făclii de grădină antiinsecte, care se aprind şi scot un fum ce pune pe fugă insectele. Făcliile de calitate “îşi fac datoria” chiar şi pe timp ploios.
Fără şort şi maiou decoltat. Pentru tine, şortul, tricoul minuscul şi şlapii reprezintă costumaţia ideală pentru ieşiri în natură? E greşit! Trebuie să porţi haine lungi, uni şi deschise la culoare (unele insecte sunt atrase de culorile puternice şi de imprimeuri). Pe de o parte, o astfel de vestimentaţie protejează pielea, acoperind-o, iar pe de altă parte, te ajută să detectezi mai iute insectele care urcă sau aterizează pe suprafaţa lor.
Parfumul le atrage ca un magnet
Mirosurile puternice (deodorante, parfumuri, spray-uri sau loţiune de plajă etc.) atrag magnetic insectele (ţânţarii, în special), aşa că este bine să-ţi procuri, înainte de a pleca din locuinţă, un deodorant fără miros, aşa cum este piatra de alaun cu săruri de potasiu. Şi să laşi acasă sticluţele cu parfum.