Germania riscă să irosească succesul strategiei de luptă împotriva epidemiei, a avertizat joi Angela Merkel, care i-a certat pe liderii regionali și pe oficialii de partid care doresc să grăbească ridicarea restricțiilor.
În Germania au fost redeschise începând de luni magazinele care au o suprafaţă de cel mult 800 de metri pătraţi, precum şi librăriile şi centrele de comercializare a autoturismelor şi bicicletelor, cu condiţia respectării regulilor de igienă şi de distanţare fizică.
Sistemul descentralizat al țării a permis însă unora dintre cele 16 landuri să ridice mai repede unele restricții. Centre comerciale mai mari din landul Renania de Nord-Westfalia, spre exemplu, au primit permisiunea să se redeschidă de miercuri, la fel ca şi 11 magazine ale producătorului suedez de mobilă Ikea.
”Implementarea (strategiei de ridicare a restricțiilor) mă îngrijorează”, le-a spus Merkel parlamentarilor. ”În unele părți ale țării pare pripită, ca să nu zic prea pripită”, a spus cancelarul.
”Nimeni nu vrea să audă asta, dar nu suntem la finalul pandemiei, ci abia la început”, a spus Merkel. ”Vom continua să trăim cu virusul pentru multă vreme”, a adăugat ea.
Lăudată în afara țării, strategia cancelarului a fost criticată de unele voci din interiorul Germaniei, care consideră că Merkel și-a asumat un rol executiv neacoperit de constituție.
Avertismentele lui Merkel, care contrazic deciziile autorităților regionale, scrie The Guardian, au însă susținerea oamenilor de știință.
Christian Drosten, directorul Institutului de Virologie la spitalul Charité din Berlin și expert recunoscut pe tema coronavirusului, a subliniat că redeschiderea centrelor comerciale și a magazinelor mari ar putea declanșa un nou val de infecții în mai sau iunie.
Spre deosebire de primul val, a avertizat acesta, al doilea val ar putea avea mai multe focare și ar fi mai greu de controlat.
”Cu mare regret observ că suntem în proces de a risca avantajul obținut”, a spus Drosten.
Iar Melanie Brinkmann, de la Helmholtz Centre for Infection Research, a criticat strategia de comunicare a guvernului pe tema ridicării restricțiilor.
”Oamenii văd că unele măsuri sunt relaxate și au impresia că toate restricțiile vor fi ridicate, pas cu pas”, a spus experta.
”Dar suntem abia la începutul pandemiei, mulți uită asta”, a mai spus ea.
Germania a confirmat miercuri 2.237 de noi cazuri de infecție, a doua zi consecutivă de creștere consecutivă a numărului de cazuri, care au ajuns la un total de 145.694.
Numărul deceselor a crescut și el cu 281 până la 4.879, o cifră evident nedorită, dar semnificativ mai mică decât cea înregistrată de vecinii europeni.