„Consecințele pandemiei sunt la fel de tangibile în sănătatea mintală, ca și în sănătatea fizică”, a declarat Macron, conform ABC News. Totodată, acesta a vorbit despre o creștere a numărului de copii care solicită tratament psihologic, precum și o creștere a tentativelor de sinucidere, în special în rândul adolescenților. Președintele a recunoscut că sănătatea mintală este o problemă despre care nu s-a vorbit suficient în Franța.
„Nu am vrut să vedem importanța sănătății mintale și ne-a explodat în față faptul că sănătatea include și această ramură”, a declarat Macron.
Aproximativ 20% dintre francezi suferă de depresie, a mai spus președintele.
Un sondaj realizat de autoritățile franceze în luna septembrie a arătat că 10% dintre respondenți au avut gânduri sinucigașe în 2021, un număr dublu față de anii de dinaintea pandemiei de COVID-19.
Închiderea școlilor a afectat și ea sănătatea mintală a tinerilor și copiilor, a mai spus Macron. La fel și cerința ca toți elevii să poarte mască. Această măsură va fi ridicată săptămâna viitoare pentru prima dată în mai mult de un an, mai arată ABC News.
În plus, Guvernul a promis să creeze locuri de muncă în centrele de sănătate mintală de stat din toată țara pentru a se asigura că persoanele din regiunile rurale, care uneori trebuie să aștepte luni pentru o programare, să aibă un acces mai rapid la astfel de servicii.
Sindicatele psihologilor, care cereau de mult timp sprijin guvernamental, și-au exprimat speranța că Guvernul își va ține promisiunile, notează aceeași sursă.
Profesioniștii din domeniul spun că izolarea din timpul pandemiei a avut un impact direct asupra sănătății mintale. Peste tot în lume a fost înregistrată o creștere a numărului de persoane care caută ajutor pentru anxietate, depresie și alte afecțiuni din acest spectru. Iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că aceste efecte asupra sănătății mintale a oamenilor va fi unul pe termen lung.
În acest context, sistemele de sănătate publică din țări precum Marea Britanie și Germania finanțează deja ședințe de terapie.
foto: EPA