Oamenii sunt acum într-un post forțat, nu doar al alimentelor, ci și al participării la Sfintele Liturghii, la celebrări, la spovedanie și la împărtășanie.
”E o mare durere în suflet și pentru noi, dar mai ales pentru ei. Cu toate acestea, au înțeles foarte bine că toate aceste măsuri nu sunt împotriva credinței, împotriva creștinilor, ci sunt ca să nu răspândim un virus. E important să nu răspândim niciun virus, de frică sau de isterie”, mai spune Francisc Doboș, în Vinerea Mare, cu două zile înaintea Paștelui catolic.
El le transmite oamenilor să trăiască zilele acestea cu o suferință care să le aducă roade sufletești.
”Nu trebuie să fugim de suferința de a nu putea participa la sfintele celebrări, de a nu ne împărtăși și spovedi, dar să o trăim cu credință, să nu răbufnim și nu doar acum, să trăim cu acea suferință a Mântuitorului care să devină binefăcătoare pentru noi”, mai spus părintele Francisc Doboș.
Izolarea și imposibilitatea de a merge la biserică de Paște este, spune el, o formă de a muri.
”E ca și cum casele noastre devin precum mormântul în care a fost închis Mântuitorul, noi suntem acum închiși în timpul carantinei, dar ca să înviem din el”, adaugă preotul.
Nu vom putea merge să luăm lumina, dar să lăsăm ca lumina să intre. Eu cred că Dumnezeu poate face să dispară această pandemie, dar prin responsabilitatea noastră.
Preotul Francisc Doboș:
Sfatul lui pentru oameni este să folosească rațiunea și credința pentru a trece cu bine peste această epidemie de coronavirus, care a infectat până acum peste 1,6 milioane de oameni și a ucis aproape 100.000.
Să avem grijă să nu infectăm pe nimeni, să nu ne lăsăm infectați nici de virus, și nici de frică. Hristos înviat depășește orice barieră, va intra în casele și în inimile noastre.
Preotul Francisc Doboș:
Preotul mai spune că această perioadă de încercare ne mărește credința.
”Dorul de Cer, atunci când ne este luat, îl prețuim mai mult, e mult mai mare acum. Sunt ferm convins că această perioadă de încercare va întări și mai mult credința. A fost ciudat sentimentul acela, prima dată să celebrezi cu catedrala goală, dar mai apoi mi-am dat seama, văzând câtă lume participă, că ea este plină. Evident că nu este ideal, dorim să revenim cât mai repede să ne vedem, să ne putem îmbrățișa, dar în această situație este tot ce avem mai bun”, a adăugat Francisc Doboș.
Preotul a mai spus că slujbele sunt transmise la TVR, dar și live pe Facebook, pe rețelele de socializare, în fiecare parohie.
”Credincioșii noștri participa de o bună perioadă de timp la slujbele noastre fie pe catedralaonline.ro, fie pe canalul nostru de youtube, fie prin intermediul televiziunilor care acum vor prelua semnalul din Catedrala Sf. Iosif în noaptea de Înviere. Sfintele liturghii sunt transmise pe TVR 2”, a adăugat Francisc Doboș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro